perjantai 1. tammikuuta 2016

Lego-ukkelihousut

 

Keittiön ovenpieleen tehtyjen merkintöjen mukaan esikoinen on kasvanut pituutta sentin kuukausitahdilla. Tämä näkyy myös housunlahkeiden pituudessa. Kauan on kangaslaatikossa lojuneet palaset Ainolasta tilattua vihreää ja keltaista joustofroteeta. Vihreän kankaan olin ostanut poikaani varten, keltaisesta ajattelin ommella jotain tyttärelle. Ajatuksen tasolle olivat jääneet kummatkin. Oli tullut aika jalostaa kankaasta housut pojalle.


Lainasin syksyllä kirjastosta muutamia Ottobre-lehtiä ja niistä piirtelin joitakin kaavoja itselleni talteen. OB 6/2014 piti sisällään hauskannäköiset Happy Champ housut. Tuosta vihreästä joustofroteesta rupesin leikkelemään Happy Champ -housuja. Näytin palasia pojalleni ja kerroin, että tästä tulisi hänelle housut. Päättäväisesti ilmoitti hän, ettei halua tavallisia housuja.
-Haluan Lego-ukkelihousut!

...Jaa-has. Lego-ukkelihousut.?! Minkähänlaiset ne sellaiset sitten olisivat? Mieleen tuli, että siellä kangaslaatikossa on vihreän kankaan kaverina kyllä monta kuukautta lojunut keltainen joustofrotee... Sellainen Lego-ukkelin pään värinen. Suunnitelma muuttui jälleen matkan varrella. Alunperin olin ajatellut tehdä housut ilman takataskuja. Toisaalta... Takataskuihin saisi keltaisella tehtyä helposti aplikoinnin Lego-ukkelin päästä. Voisihan se toimia. Ja jos ajatus olisi täysin susi, ainahan takataskut voisi jättää pois.


Suunnitelma etutaskujen osaltakin sai kokea matkan varrella muutoksen. Mikään kovin kokenut ompelija kun en ole ja suurimman osan ompeluksistani olen kaiken lisäksi tehnyt ilman valmiita kaavoja itse ompelujärjestystä ja -tapoja pähkäillen, tuotti ohjeen lukeminen/luetun ymmärtäminen jonkinasteisia ongelmia etutaskujen kanttauksen osalta. Kuvaakaan valmiista housuista ei ollut, sillä olin monistanut ainoastaan ohjesivun. Päätin soveltaa itse oman ratkaisun. Kanttasin taskujen sisä- ja ulkoreunat mustalla resorilla. Toisivat samalla veikeää ilmettä.


Lopputulokseen olen melko tyytyväinen. Malli on kiva ja istuva. Saatanpa tehdä toisetkin housut näillä kaavoilla (paitsi että pikkuapulaiseni piilotti/hukkasi lahkeen takakappaleen kaavan ja rytisti etukappaleen kaavan pikkuruiseksi mytyksi). Taskujen kiinnityksessä jälki jäi hieman harmittamaan. Kaksoisneulani temppuili pahasti kankaan (tai langan?) kanssa. Pelkästään yhden takataskun kiinnityksen aikana lanka katkesi/jumitti ainakin kolme kertaa. Olisinpa edes tehnyt kiinnityksen huomaamattomammalla värillä, mutta kontrastivärinä päätin käyttää mustaa, sillä etutaskutkin oli kantattu mustalla. Aiemminkin ompelukoneeni on ollut kyllä tarkka kaksoisneulan kanssa. Mikä tahansa lanka ei käy. Yleensä olen luottanut Guttermaniin. Kangaskaupassa, jossa kävin, ei kuitenkaan myyty Guttermania. Myyjä vakuutti Coats Duetin vastaavan laadultaan samaa. Tiedä häntä. Ainakin tuo kaksoisneulaommel näissä housuissa takkusi. Paljon. Saumurointi sujui ongelmitta, vaikka paikoitellen joutui suhaamaan aika paksujenkin kohtien yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti