maanantai 18. syyskuuta 2017

Maidotonta leivontaa


Juhlimme viikonloppuna perhepiirissä 114-vuotissynttäreitä -Äitini syntymäpäivää, myöhästynyttä  poikani synttäriä ja jo hieman ennakoiden lähestyvää omaa syntymäpäivääni. Mitään sen isompia juhlia ei järjestetty, mutta vanhempani sekä sisarukseni perheineen kokoonnuimme kaikki meille pitkästä aikaa. Koska siskontyttöni ruokavalio on maidoton, jouduin hieman soveltamaan ja yhdistelemään perinteisiä reseptejä. Onneksi nykyään erilaisia maitoa korvaavia tuotteita löytyy jo vaikka mitä. Tuntuu, että valikoima kasvaa koko ajan. (Pari vuotta maidotonta ruokavaliota myös oman tyttären kanssa pakotti lukemaan tuoteselosteita entistä tarkemmin ja harjaannutti silmää aika tavalla löytämään tuotteita, mitä aiemmin ei ollut edes noteerannut.) Koska erityisruokavalioreseptejä joutuu useimmiten kuitenkin jollain tapaa soveltamaan, ajattelin samalla kirjata tänne blogiin, tämänkertaiset sovellukseni, jos niitä joskus jatkossa tarvitsee. Ehkäpä näistä voi joskus olla jotain iloa jollekin toisellekin.


Maidoton suklaakakku muunneltu ja sovellettu Leivo mun kaa -blogin Maailman paras ja helpoin suklaakakku reseptin pohjalta.

Maidoton suklaakakku

POHJA
200 g maidotonta leivontamargariinia
3 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
3 dl kaurajuomaa

KAKUN KOSTUTUS
Noin 0,5-1 dl kaurajuomaa

TÄYTE
1 iso banaani
n. 0,5-1 dl mansikkahilloa

SUKLAAKUORRUTE REUNOILLE
100 g pehmeää, puoliksi sulanutta maidotonta leivontamargariinia
0,5 dl kaakaojauhetta
1-1,5 dl tomusokeria
2-3 rkl kaurajuomaa

SUKLAAKUORRUTE KAKUN PÄÄLLE
200g Brunbergin tummaa suklaata ( = maidotonta)
n. 2rkl maidotonta margariinia

Vuoraa 24 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja korppujauhota reunat. Sulata margariini. Vatkaa munat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään. Yhdistä munavaahtoseokseen pienissä erissä vuorotellen jauhoseosta, kaurajuomaa ja sulatettua margariinia. Sekoita hyvin. Kaada massa vuokaan. Paista 175 asteessa n.50-60 minuuttia.

Halkaise jäähtynyt kakku. Kostuta kaurajuomalla (kakku on aika tuhtia, eikä ime kovin paljon nestettä). Muussaa banaani ja sekoita siihen sopiva määrä mansikkahilloa. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja nosta kansi paikoilleen. Kostuta kantta hieman kaurajuomalla. Laita kakku jääkaappiin vetäytymään ja valmista päällinen ja reunakuorrute.

Sulata 200 g suklaata vesihauteessa, lisää joukkoon pari rkl margariinia. Kaada suklaaseos kakun keskelle. Levitä suklaata keskeltä reunoja kohti. Vatkaa sähkövatkaimella reunakuorrutteen aineet keskenään ja pursota massa reunoille.



Huomioita kakkuun liittyen:
Reunakuorrute näillä mitoilla jäi vähän knaftiksi, eli tuon määrän olisi voinut tehdä tuplanakin. Tällöin olisi ehkä saanut tuosta reunasta hifisteltyä nätimmän. Nyt joutui vähän pihistelemään ja eipä tuo pursotus muutenkaan ole ihan leipälajini... Kakun maku paranee jääkaapissa, mutta samalla pinta jähmettyy aika kovaksi, tuhtia suklaata kun on. Kakun leikattavuus ei siis ole helpoin mahdollinen. Itse tykkään juuri tuollaisesta loksahtavan lohkeilevasta suklaapinnasta, mutta makuasia...


Maidoton kuningatarpiirakka sovellettu Liian hyvää -blogin Ihana mustikkapiirakka reseptin pohjalta.

Maidoton kuningatarpiirakka

Pohja:
200g maidotonta leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 isoa kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl laivinjauhetta
2 rkl kaurajuomaa

Täyte:
n. 3 dl jäisiä mustikoita
n. 2 dl jäisiä vadelmia
500 g maustamatonta soijajogurttia
n. 1 dl sokeria (tarkista maku ja lisää tarvittaessa)
2 tl vanilijasokeria
4 kananmunaa

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sulata margariini. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos massaan. Lisää kaurajuoma ja sulatettu margariini. Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaisesti. Ripottele pinnalle marjat tasaisesti. Mausta soijajogurtti sokereilla (tarkista maku). Lisää kanamunat ja sekoita hyvin. Kaada seos marjojen päälle. Paista 200 asteessa n. 25-30 min.

Kuningatarpiirakan kanssa voi tarjoilla vaikkapa Oatlyn kaurapohjaista vanilijakastiketta.


Etukäteissyntymäpäivälahjana sain äidiltäni upean itse kutomansa liinan. Värit tottakai laskelmoitu sointumaan täydellisesti ruokailuhuoneemme ruusutapetin sävyihin. Äiti <3 Siskoltani sain Fyberspatesin Gleem lace silkki-villa-luxuslankaa, valmiiksi neulotun mallitilkun kera. Pikkusisko <3 Käsityöhurahdus taitaa kulkea suvussa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti