torstai 31. lokakuuta 2024

Kardemummapaita

 
Kardemummapaidan ompeluprosessi oli oikeastaan sarja huonoja päätöksiä. Sinänsä malli ei ole mitenkään monimutkainen, mutta syystä jos toisestakin ratkojalle oli matkan varrella käyttöä. Alunperin kaivoin ompelukoneet esille sillä ajatuksella, että ompelisin itselleni Ommellisen  kaavalla Sporttimekon pitkään jemmaamastani Utuliinin Metsä-joustocollarista. Kunnes tajusin, etten ollutkaan esipessyt kangasta. Laitoin Metsän pesukoneeseen ja kaivelin kangaslaatikosta esiin yksivärisen esipestyn joustocollarin, jolle aloin pohtia kaavaa. Etäisesti mieleeni muistui Suuri Käsityö -lehden (9/24) muhkeahihainen paitakaava, josta olin joskus pohtinut modaamavani mekon. Yksivärinen joustocollari olisi juuri passeli tällaisen kaavamuutoksen testaukseen ja onnistuessaan siitä tulisi ehkä kiva joulumekko.

No ei tullut. Mekkoa. Muutaman mutkan kautta paita tuli kuitenkin, vaikka jossain vaiheessa meinasin jo heittää pyyhkeen kehään. Projektia aloittaessa mieleen tuli viimekesäinen mekkosekoiluni, jossa en ollut etukäteen tutkinut kokotaulukkoa. Tällä kertaa päätin olla viisaampi ja tutkailla ensin Suuren Käsityön kokotaulukkoa. Mittataulukon mukaan koko keikkui enemmän L kuin M koon puolella. Perstuntumalla olisin tehnyt M-koon, mutta tavoistani poiketen ajattelin noudattavani kerrankin kokotaulukkoa. Eipä olisi kannattanut, olisi pitänyt luottaa enemmän intuitioon. Tässä kohtaa jälkiviisaana voin todeta myös, että kokoa valitessa olisi kannattanut käyttää pieni hetki somettamiseen, jolloin olisi selvinnyt, että kaava on todellakin tehty reilulla mitoituksella. Mutta kuten sanottu, skippasin somettamisen, vaiensin takaraivolla huhuilevan järjen äänen ja luotin kokotaulukkoon. Piirtelin kaavat L-koossa jatkaen paidan helmaan vielä perstuntumalla reilusti pituutta ajatellen tekeväni resorihelmaisen mekon.

Ensisovitus näytti teltalta. Leikkelin ensi töikseni raskaalta näyttävän helman pois. Ehkä malli toimisi sittenkin paremmin vähän ylisuurena paitana. Alkuperäiskuvissakin malli näyttää melko väljältä paidalta. Eipä tuo nyt merkittävästi parantunut. Järkyttävän iso tekeleeni oli edelleen. Yön yli joutui pohtimaan jaksaisinko todellakin ratkoa saumat alkutekijöihinsä vai yrittäisinkö lahjoittaa paidan jollekin eteenpäin. Seuraavana päivänä päätin kuitenkin ratkoa, sillä kuvassa paidan kaava näytti kivalta ja halusin selvittää, olisiko kaava kuitenkin käyttökelpoinen, mutta reilusti pienemmässä koossa. Piirtelin uudet kaavat tällä kertaa S-koon mukaan ja pienensin kertaalleen ratkotut palaset nyt pari kokoa pienemmäksi. Helmaa en jaksanut ratkoa. Haudattuani mekkomallin, olin kuitenkin jättänyt paidan helman kymmenisen senttiä pidemmäksi kuin alkuperäisessä kaavassa. Lantiolla saisi minun puolestani jäädäkin väljyyttä. Pienensin siis paidan yläosan S-kokoon siten, että paita levenee vyötäröltä tasaisesti L-koon leveyteen.

Kokokikkailujen myötä pääntien muoto ei ollut enää sama kuin alkuperäisessä kaavassa, enkä alunperinkään ollut kovin innostunut pääntien resorista. Niinpä modasin pääntielle vain simppelin päärmeen kaksoisneulalla. Kaiken purkamisen ja nyhräämisen jälkeen tästä tuli lopulta aika kiva. Ja edelleen jäin vähän pohtimaan tämäntapaisia hihoja yhdistettynä resorihelmaiseen mekkoon... Jospa sittenkin joskus lähtisin vielä kokeilemaan sitä mekkoakin, mutta pienemmässä koossa.

lauantai 26. lokakuuta 2024

Rauma-sukat

 
Viime talvena aloin neuloa Rauma-sukkia, jotka valmistuivat tosin vasta kesällä. Projekti venyi, sillä laitoin kutimen välillä syrjään, kun sukkien tehosteväriksi valitsemani harmahtavan vihreä sävy alkoikin tuntua liian platkulta. Olin jo projektia aloittaessa päättänyt hyödyntää Rauma-sukissa mahdollisimman paljon itse värjäämiäni lankoja, sillä pehmeät pastellinsävyt sopivat mielestäni hyvin Vanhan Rauman henkeen. Kun sitten sain tämän kesän lupiinivärjäyksistä mielestäni niin paljon parempaa turkoosia sävyä, päätin jo heti alkukesästä neuloa uudet Rauma-sukat. Kovin joutuisasti eivät nämäkään silti valmistuneet, mutta tässä nyt lopulta ovat. Postaushistoriaani tarkastellessa ilmenee molempien Rauma-sukkien kohdalla tuttu kaava: Aloitin Rauma-sukat, mutta kiireellisemmällä aikataululla neuloin siinä välissä yhdet lahjaksi menevät Eurajoki-sukat. 

Edelliset Rauma-sukat nimesin Sinnepäin Rauma-sukiksi, sillä en lähimainkaan kaikilta osin noudattanut ohjetta. Näissä sukissa seikkailin ohjeen vieressä oikeastaan vielä enemmän. Sukat on neulottu ohjetta ahuemmalla langalla (pääosin Nallea tai kutakuinkin Nallen vahvuista, mitä nyt värjäysnössäköistäni millloinkin on sattunut väreihin osumaan). Puikkokokona oli 2,5. Ohuemmasta langasta ja pienemmistä puikoista johtuen silmukkamäärä on ohjetta isompi (72) ja siksi myös talojen määrä on alkuperäistä isompi. Edellisissä Rauma-sukissa vahvistui myös se tosiasia, että silmukointi ei vain ole minun juttuni. Päätin siis karsia silmukoinnin minimiin näissä sukissa. Käytännössä vain ovet ja raatihuoneen kellotorni on silmukoitu, ikkunat on neulottu mustalla. Talojen koristerimoitukset on niin ikään neulottu valkoisina kerroksina. Joistakin taloista jätin rimoituksen pois, jos olisi näyttänyt mittasuhteiltaan pöljältä yhden rivin korotus.

Valtaosa väreistä on näissäkin sukissa itse värjäämiäni (pois lukien musta, vaaleansininen, sinisen talon katon kirkas oranssi sekä punainen ovi). Värien lähteinä on ainakin lupiinia (turkoosit ja harmahtavan vihreät sävyt), verihelttaseitikkiä (punaoranssit ja persikan sävyt), avokadoa (vanha roosa), järviruokoa (kirkas vihreä), omenapuun lehtiä (keltainen) sekä lakastuneita kielon lehtiä (vaalea oranssi). Vaaleanvihreä katto jäi vähän mysteeriksi itsellenikin, epäilen jonkin sortin suolaheinää. 

sunnuntai 20. lokakuuta 2024

Mr Krapu -sukat

Suunnittelin viime talvena Eurajoki-sukat, joissa vartta kiertää rapuaiheinen neulekuvio. Mr Kapu on myös koulumme maskotti ja perinteisesti annamme aina koulussamme vierailleille Erasmus-kävijöille villasukat lahjaksi. Näiden sukkien piti oikeastaan valmistua jo aiemmin syksyllä, kun saimme kouluumme vieraaksi neljä tsekkiläistä opettajaa. No eivät valmistuneet, mutta syysloman koittaessa sain nämäkin nyt vihdoin viimeisteltyä. Odottavat sitten valmiina jo seuraavia vieraita.


Tällä kertaa jätin aikaa säästääkseni Eurajoki-sukista Eurajoki-tekstin pois, koska tosiaan alunperin kuvittelin saavani nämä valmiiksi tsekkiläisille vieraillemme. No, vieraat kävivät ja sukat jäivät puolitiehen. Sen jälkeen viimeistelyllä ei ollutkaan enää kiire. Toimivat mielestäni aika kivasti ilmankin tuota Eurajoki-tekstiä. Melkein jopa kivemmat näin.

Hauskaa, miten joskus jonkun kuvion näkee ihan eri tavalla, miten itse on sen ajatellut. Jokirapu on siis eräänlainen Eurajoen "maskotti" ja siksi suunnittelin sukkiin rapukuvion. Tyttäreni katseli valmiita sukkia ja kysyi, miksi olen neulonut sukkiin hirvenpäitä. :D Nyt kun asiaa katsoo eri näkökulmasta, pienellä modauksella jokiravusta saisi tosiaan aika helpostikin tehtyä sarvipään.


Sukat neulottu Nallesta 2,5 puikoilla. Sukkien ohje (Eurajoki-tekstillä tosin) löytyy täältä.