keskiviikko 6. elokuuta 2014

Pianosukat


Mustavalkoisia Juhannussukkia kutoessa mieleen tuli kokeilla seuraavaksi sukat, joissa olisi pianon koskettimet. Alunperin visiona oli tehdä jalka- ja varsiosasta mustat, mutta päätinkin raidoittaa sukkiin valkoisella nuottiviivastot. Uskomattoman epämusikaalinen olen itse, mutta saattavat sukat päätyä jonkun hieman musikaalisemman tuttavan joulupakettiin ;).


Lankana Novitan Nalle, puikot nro 3.

Ennestään tiesin Nallen ja kolmosen puikkojen kanssa kannattavan tähdätä varren aloituksessa n. 70 silmukkaan. Laskeskelin, että jos valkoisen koskettimen leveys on 4 silmukkaa ja niiden välissä yksi nurja silmukka mustalla, tulee yhden koskettimen leveydeksi 5 silmukkaa. 7 x 5 = 35, joten kaksi kertaa kun tekee kosketinrivistön yhdelle riville, tulee aloitussilmukoiden määräksi tasan 70. Mustan koskettimen leveys on 3 silmukkaa. Mustan ja valkoisen koskettimen väliin en enää tehnyt nurjaa silmukkaa, vaan rytmitin mustat ja valkoiset koskettimet kutakuinkin näin: *3v, 3m, 2v, 3m, 3v, 1m nurin, 3v, 3m, 2v, 3m, 2v, 3m, 3v ja 1m nurin*, toista *-* (v = valkoinen, m = musta). 15 riviä neuloin toistaen edellä kuvattua rytmiä, sen jälkeen neuloin 10 riviä toistaen kaavaa *4v, 1m nurin*.

Pianon koskettimien jälkeen aloin mustalla osuudella kaventamaan vartta joka 10. kierroksella 4 silmukkaa/kierros kunnes jäljelle jäi 56 silmukkaa (viimeisellä kavennuskerralla ainoastaan 2 silmukkaa kierroksella). Näin jäljelle jäi 14 silmukkaa/varras. Sukka on neulottu loppuun 56 silmukalla. Kantapäätä ja kärkikavennuksia en selittele tarkemmin, vaan kukin tehköön parhaaksi katsomallaan tavalla. Itselläni on käytössä isomummun aikoinaan opettama perinteinen tapa :)

Varteen on neulottu aluksi pari senttiä ainaoikeaa (tai suljettuna neuleena kun tekee niin tietenkin joka toinen rivi oikein, joka toinen rivi nurin). Kokeilin ensin lyhyttä "resoria" samalla rytmillä kuin pianon koskettimet (4 oikein, 1 nurin), mutta oli liian harva joustinneuleeksi ja varsi lähti rullautumaan. Purkuun meni siis se aloituskokeilu.


Sukat valmistuivat asuntoautossa matkatessa kohti Ruotsia. Lämpömittarin sisälämpötila näytti +32C ja ulkolämpötila +31C. Päässä soi korvamatona Eppujen Kitara, taivas ja tähdet :).

 "Suru soittaa mielen mustin koskettimin
Vahingossa vaikka valkoista koskettikin
Markalla ostan maailman..."

1 kommentti:

  1. Kiitos ohjeesta. Tällaiset lähteneet 4-henkiselle muusikkoperheelle.

    VastaaPoista