sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Kalevala-peitto itsevärjätyin langoin


 Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten tapahtui sellainen hurahtaminen kasvivärjäykseen. Värjäyksissäni seuraan enemmän intuitioita kuin ohjeita, enkä käytä lankojen purettamiseen alunaa tai muita metallisuoloja, vaan kaikki värjäyskokeiluni on tehty luonnonpurettein. Värit eivät ehkä ole kovin räiskyviä, mutta ei ole tarviskaan olla. Osa langoista on jäänyt hyvinkin pliisuiksi, mutta lopulta keksin projektin, johon sain hyödynnettyä nuo kaikkein pliisuimmatkin (siinä hetkessä epäonnistuneiksi kokeiluiksi leimatut) värit osaksi isompaa kokonaisuutta.


Varsinaisen Kalevala-peittoprojektin kanssa taidan olla pari vuotta valtavirtaa myöhässä. Ohjehan julkaistiin aikanaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Itse aloitin tämän noin vuosi sitten. Ajatus oli virkata paloja hiljalleen ilman sen suurempaa aikataulua. Ikuisuusprojektin kanssa vaaraksi tulee vain se, ettei se tahdo oikein koskaan valmistua. Jossain vaiheessa keksin, että antaisin peiton äidilleni 70-vuotislahjaksi. Ikuisuusprojektilleni määrittyi deadline. Vaikka miten olevinaan aloitti ajoissa, oli välillä pitkiäkin taukoja ja viimeisten palojen virkkaus jäi kuitenkin lopulta viime tinkaan. Lankoja pääteltiin juhlia edeltävänä yönä. :)


Peiton tekemiseen käytettyjä työtunteja on mahdoton laskea, sillä jokainen pala on virkattu eri värjäyserästä. Halusin, että jokaisella palalla olisi ikään kuin oma tarinansa aina kasvien tai sienten poimisesta alkaen. Peitosta muodostui lopulta yksi rakkaimmista käsitöistäni ja siksi annoinkin sen mielelläni rakkaalle äidilleni, joka on ollut suurena vaikuttajana koko käsityöharrastukseni syntyyn. Minulle käsitöiden arvostaminen on pitkälti äidin ja mummin peruja. Käsitöiden tekemisen lisäksi äitini kirjoittaa runoja, siksikin Kalevala-peitto, jonka jokaiseen palaseen liittyy katkelma Kalevalasta poimittuja runoja, tuntui juuri oikealta lahjalta äidilleni. Omalla tavallaan koko peitto on kuin yksi iso runokokoelma.


Projekti oli palkitseva, lopputuloksesta tuli oikeastaan hienompi kuin uskalsin edes alunperin toivoakaan. Jossain vaiheessa jännitin, että itse värjäämistäni langoista värikokonaisuus muodostuisi jotenkin tunkkaiseksi. Mutta juuri nuo "pilalle" menneet pliisut värit raikastavat kokonaisuuden. Toisaalta kaikissa väreissä on hieman samanlaista pehmeyttä ja värit sointuvat yllättävän hyvin toisiinsa.

Projektin aikana tuli opittua aika monta uutta virkkauksen erikoissilmukkaa, onneksi jokaiseen palaseen oli olemassa oma tutorial-videonsa. En ole mikään virkkausspesialisti, joten ihan pelkkien kirjoitettujen ohjeiden varassa en olisi varmaankaan saanut peittoa valmiiksi asti.


Aurinkoisena syyspäivänä sain taas uuden värjäysinnostuksen. Kävin tänään sienimetsässä poimimassa värjäyssieniä. Matkaan tarttui iso kasa samettijalkoja sekä jonkin verran verihelttaseitikkejä ja männynsuomuorakkaita. Pihalta löytyi vielä jonkin verran raparperejakin lankojen purettamiseen, varret jättivät värin melko neutraalin värisiksi, mikä oli tarkoituskin. Samettijalat pääsivät jo pataan, muut sienet lilluvat liotusvesissä vielä ainakin huomiseen.

Ehkäpä aloitan vielä uuden peittoprojektin itselleni. Saisin ainakin hyvän syyn jatkaa värjäyksiäni. Monta kasvia on vielä kokeilematta. Toisaalta kasvien suhteen kausi alkaa olemaan lopuillaan, mutta projektiahan voi jatkaa kevään koittaessa. :) Uusilla kasveilla tai sienillä kokeilemisessa on aina oma jännityksensä. Oma yllätyksensä on tutuissakin kasveissa, värin lopputulokseen tuntuu vaikuttavat hyvin moni asia. Samasta kasvista saattaa eri vuodenaikaan tai eri lämpötilassa saada eri sävyä. Jokainen värjäyserä on tavallaan aina uniikki.

Peitto on virkattu 3,5 koon puikolla Seiskaveikasta (kestää hyvin huopumatta, vaikka väripatani ovat ulkona poristessaan päässeet välillä turhankin kuumiksi). Liitokset ja reunuksen tein luonnonvalkeasta Nallesta. Lopuksi vielä palat yksitellen ja yritykseni muistella jokaisen palasen värin lähde. Näissä yksittäiskuvissa värit eivät tosin pääse aivan oikeuksiinsa, jostain syystä (tai ehkä kuvaustaustan harmaudesta johtuen) näyttävät taittavan enemmän harmaaseen, kuin oikeasti ovat.

Ilmatar, raparperin kukkavarret
Sotkan pesä, Verihelttaseitikkien lakit
Maailman synty, suolaheinän lehdet
Kätketty aurinko, raparperin lehdet
Iso tammi, pihlajan lehdet
Pohjan akka, lupiinin kukat jälkiväri

Lemminkäinen, samettijalka
Ahto, männynsuomuorakas
(lanka oli loppua kesken, joten palan ulkoreunaa muokattu).
Kalevalan meri, lupiinin kukat
Väinölän viljavat vainiot, pihlajan kuoret
Joukahainen suossa, voikukan kukinnot
Kasvun ihme, lupiinin kukat
Ei ole vuoksen voittanutta, tarhakäenkaali
Sammon taonta, lupiinin pinkit kukat
Tuonelan joutsen, lupiinin kukat
Neidon kehrä, tuntematon kääpälajike
Nuotiovalkea, suolaheinä
Pohjolan häät, lupiinin kukat
Tellervo, samettijalka
Tapio, mongolianvaahteran lehdet
Lintukoto, samettikukan kukinnot
Marjatta, lupiinin lehdet
Kantele, koiranputki
Sammon ryöstö, kurjenmiekka

14 kommenttia:

 1. Siis tämä on vallan mahtavan hieno! Isosti onnea! Niin upeat väritkin, vau!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, olen kyllä itsekin tyytyväinen lopputulokseen. :)

   Poista
 3. Tämä on kyllä niin hieno �� sillon tällöin täällä käynyt katselemassa kun Liisa vinkkas tästä blogista ja nyt oli pakko jättää kommentti �� -Milla

  VastaaPoista
 4. Aivan mielettömän upea, wau! :) Ihana lahja. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, täällä blogissa onkin viime aikoina ollut hieman hiljaisempaa, kun olen yrittänyt saada tätä projektia valmiiksi. :)

   Poista
 5. Todella uniikki peitto lankoja myöten. Opin monta uutta kasvia millä voisi värjätä.

  VastaaPoista
 6. Tämä on kaunein Kalevalapeitto, jonka olen nähnyt! En ole itsekään saanut aikaiseksi aloittaa vieläkään, sinun versiosi saa minutkin ehkä vihdoin aloittamaan...sarene

  VastaaPoista
 7. Oi, miten upea ♡♡♡ Niin harmoninen ja tasapainoinen peitto ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvivärit ovat kyllä ihania, kun eri värit saa kivasti sointumaan toisiinsa.

   Poista