torstai 24. syyskuuta 2020

Perusleguja


Tuntuu, että yksi varmoista syksyn merkeistä on liian lyhyet legginsien lahkeet. Kesä on menty pitkälti mekoissa ja capreissa, mutta ilmojen viilennyttyä tajuaa, että sopivien legginsien määrä on kummasti kaventunut. Akuuttiin legginsivajeeseen surautin apuja PaaPiin Lilja-kaavalla. 

Piti olla pikasurautus, joka yllättäin teknisestä syystä venyi odotettua pidemmäksi ja tulin puoli vahingossa korjanneeksi häiritsevän meluongelman. Vuonna 2003 sain vanhemmiltani valmistujaislahjaksi ompelukoneen. Ihan ei näköjään 20 vuotta ompelukoneen lamppu kestä, sillä ensimmäistä kertaa Janomestani paloi lamppu. Avasin etupaneelin ja ryhdyin ihmettelemään lampun vaihtoa. Ohjekirja neuvoi kaksi vaihtoehtoista lampunvaihtotapaa: perinteinen kierretekniikka tai paina ja pyöräytä tekniikka. Kumpikaan manuaalissa mainituista tavoista ei toiminut. Kutsuin olohuoneen sohvalta huoltomiehen paikalle. Polttimon irrottamiseen tarvittiin ruuvimeisseli ja aviomies. Kaiken lisäksi polttimon malli oli sellainen, ettei sitä sunnuntai-iltana saisi mistään.

Olisihan nuo päärmeet saanut apuvaloilla hämärähomminakin ommeltua, mutta kun nyt kerran oli etupaneeli auki, päätin tehdä samalla koneen omatoimihuollon. Putsaus ja öljyäminen. Muutamia kertoja olen tuon tehnyt, mutta varmasti aivan liian harvoin. Kone on pitänyt oikeastaan alusta asti aikamoista jytinää, kovasta äänestä huolimatta Janome on toiminut hyvin, enkä ole sitä kertaakaan vielä huollossa käyttänyt. Öljyämisen jälkeen koitin toiveikkaana olisiko jytinä edes vähän pienentynyt. Ei ollut.

Aikani kuluksi ja "vankalla asiantuntemuksella" päätin purkaa konetta tällä kertaa hieman pidemmälle -Luottaen siihen, että mikäli omat taidot loppuvat, kutsun jälleen huoltomiehen sohvalta paikkailemaan jälkiäni. Seuraavaksi purin koneen sukkulapesän atomeiksi. Omaksikin yllätykseksi osasin koota osaset myös takaisin paikoilleen. Ja hiphei! Uudelleen kasaamisen jälkeen jytinä oli poissa! Olisi tuon purku- ja uudelleenkasausoperaation varmaan voinut tehdä jo vuosia aikaisemminkin, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan. Tuskin tuo vika mikään kovin haitallinen on ollut, koska kone on vuosikaudet sitkeästi porskuttanut, mutta desibeleistä olen useaan otteeseen saanut huomautusta.

3 kommenttia:

 1. Sinullapa onkin täällä monipuolinen ja mielenkiintoinen blogi, kävin lueskelemassa enemmänkin. Hyvä juttu, että desibeliongelma ompelukoneesta oli ratkennut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja mukavaa, kun piipahdit lukemaan blogiani. :)

   Poista
 2. Huoltomies oikaisee sen verran, että lampun kyllä pystyy vaihtamaan "paina ja käännä"-menetelmällä. Oli vaan jotenkin jumissa lamppu, että en viitsinyt kääntää väkisin. Olisi vielä mennyt muovirunko rikki.

  VastaaPoista