Matkailu avartaa. Vaikka sitten niinkin lähelle kuin tuttuihin naapurimaihimme. Ei tarvitse mennä Ruotsia pidemmälle, kun huomaa, että valikoima erityisruokavalioon soveltuvista tuotteista kapenee huimasti. Tanskassa jo laktoosittomiakin tuotteita sai etsiä kissojen ja koirien kanssa, maidottomista sitten puhumattakaan. Paluu kotoiseen Suomeen innosti soveltamaan uutta jäätelöreseptiä, kun kaupan hyllyillä oli taas mistä valita korvaavia tuotteita maitovalmisteille.
Alkukesällä sain äidiltäni reseptin kotitekoiseen raparperijäätelöön (toukokuun et-lehti, 10/15). Testattuani reseptiä totesin jäätelön varsin herkulliseksi. Päätin kokeilla soveltaa reseptiä maidottomaan muotoon, jotta 2-vuotiaammekin pääsee maistelemaan kesäistä herkkua.
Jäätelömassan valmistus itsessään on yksinkertaista. Jäädytyksessä parhaaseen lopputulokseen pääsee, jos omistaa jäätelökoneen, mutta jos ei ole turhan tarkka jätskin rakenteesta, herkun valmistus onnistuu pienellä viitseliäisyydellä ilmankin (sekoittaa massaa muutaman kerran jäätymisen aikana).
Jätskimassaan vaahdotetaan 2 dl vispautuvaa soijavalmistetta kermavaahdon korvikkeena (itse käytin Alpro Vispiä). Soijavaahtoon sekoitetaan 2 dl maustamatonta "soijajogurttivalmistetta" (korvaa turkkilaisen jogurtin), ½ dl sokeria ja 1 tl vanilijasokeria. Lopuksi oman maun mukaan hyvin jäähdytettyä raparperihilloa. Pyöräytin massaa jäätelökoneessa (kahdessa erässä) n. 10 - 15 min.
Jätski on valmista hetikin nautittavaksi, mutta parhaiten siitä sai muotoiltua palloja, kun antoi massan jähmettyä vielä 1-2 tuntia pakkasessa. Säilyyhän tuo pidempäänkin pakkasessa, mutta jo seuraavana päivänä massa on jämähtänyt sen verran kovaksi, että pallojen muotoilun sijaan annokset kannattaa pilkkoa veitsellä. Ohjeesta riittää annokset neljälle.
Ainakin minun makuuni tämä jätski peittosi vastaavat kaupan valmisteet. Raparperin tuoma pieni kirpeys peittää mukavasti tuota soijavalmisteille tunnusomaista "sivumakua". Tai tiedä sitten onko se sivumaku, maitotuotteisiin tottuneelle hieman erilainen vivahde kuitenkin. Mutta vallan mainio resepti tämä on siis alkuperäisenä et-lehden maidollisena versionakin. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti