sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Pitkävartiset palikkasukat


Monessa paikassa on näkynyt nyt kuplalapasia ja kuplasukkia. Tutkittuani Kuplien kaaviota, totesin että ehkä ei sittenkään. Koska kaksivuotias tyttäreni on innokas irrottelemaan puikkoja neuletöistäni, saan poimia pudonneita silmukoita sukkatekeleistäni tämän tuostakin. Ajatus siitä, että pudottelisin itse silmukoita joka viidennellä kierroksella, ei tuntunut houkuttelevalta. Toisaalta halusin kuviostani jotain isompaa kuin tuo Kupla-lapasten 3 silmukan levyinen pallo. Päätin lähteä soveltamaan. Palikat ovat siis Kuplien innoittamat, mutta lopulta omanlaisensa. Niin yksinkertaiset neuloa, että nimensä mukaan, jopa neuletöissä melko "palikkakin" osaa tällaiset tehdä.

Sukat on neulottu 48 silmukalla Seiskaveikasta. Pohkeessa käytin aluksi nelosen puikkoja. Neljännen täyskorkean palikkarivin jälkeen vaihdoin 3,5:n puikot. Kirjoneulevaikutelma on luotu pelkästään silmukoita nostamalla, joten neulominen on nopeaa, kun kerroksen saa neuloa aina samalla värillä eivätkä langat kierry toisiinsa. Viiden silmukan levyinen palikka tuntui sukan varressa sopivalta. Se vaati 6 kerrosta korkean palikkarivistön. Aluksi hieman jännitti, miten monta kerrosta yhtä silmukkaa voi nostaa, ettei työ ala näyttää muodottomalta ruttukasalta. Näköjään ainakin 6 kerrosta.


Jalkaterässä neuloin palikkakuviota ainoastaan jalkaterän päälle kahdella puikolla. Pohjan neuloin kokonaan sileää neuletta silmukoita nostelematta, joten kiilakavennuksissakaan ei tarvinnut laskea ja miettiä kuvion asettumista. Helppoa ja nopeaa.


Lopputulos on aika kiva. Ja tykkään väriyhdistelmästä. Tunikoideni harmaa-musta-valkokauteen passeli. Värimaailmaltaan sointuu myös uuteen vaaleanharmaaseen villakangastakkiini.

2 kommenttia: