sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Syysasetelmia ja popporcorninäkkäriä


Olimme tällä viikolla työporukan kanssa patikoimassa. Työkaverini oli tehnyt meille evääksi siemennäkkäriä. Laavulla istuessa näkkäri maistui aivan älyttömän hyvältä. Herkku oli sen verran koukuttavaa, että pyysin reseptin itselleni. Resepti on alunperin poimittu Gluteeniton muumimamma -blogista. Alkuperäisen blogipostauksen kommentteja kun lukee, saa ideoita vielä moniin muunnelmiin, joita reseptistä on kehitelty. Tämä herkullinen gluteeniton näkkäri näyttää siis taipuvan moneksi. Itse olen nyt ehtinyt leipoa tätä kahteen otteeseen. En tiedä johtuuko maissijauhoista, mutta jotenkin itselläni tuli leivästä jo siellä laavulla istuessa mieleen popparit. Kun kolmivuotias tyttäreni maistoi leipää, kuului pian kysymys: "Äiti onks tää popporcorninäkkäriä?"

Helppo ja herkullinen gluteeniton siemennäkkäri

2 dl maissijauhoja
3/4 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2,5 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl öljyä
pinnalle suolaa

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen. Lisätään kiehuva vesi ja öljy. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja painellaan pakastepussin avulla uunipellille leivinpaperin päälle (kumoa koko taikina keskelle peltiä, laita käsi muovipussin sisään ja levitä koko uunipellinkokoiseksi ohueksi levyksi). Rouhi pinnalle suolaa. Paista 150°C kiertoilmauunissa vajaa tunti. Herkullista ilman levitteitäkin, mutta erilaisten juustojen kanssa toki vielä parempaa. :)


Näkkärin paistuessa lähdimme lasten kanssa ulos. Värit luonnossa alkavat olla jälleen huikeita. Erityisen kauniita ovat syksyiset aroniat. Päätin tehdä punaisena hehkuvista aronian oksista sysksyisen asetelman laakeaan bonzaipuun ruukkuun. Joskus kauan sitten ostin Ikeasta bonzaipuun, tai mikä lienee bonzaiksi leikelty limoviikuna ollut. Bonzaiviikunan kasvattaminen ei sitten kuitenkaan ollut ihan minun juttuni. Laakea ruukku on siis jo pitkään saanut lojua varastossa. Asettelin ruukun pohjalle hieman kostutettua oasis-sientä ja aloin tökkiä siihen oksia pihapiiristä ja takametsästä.


Asetelmien tekoon päästyäni leikkelin kukkapenkistä gladioluksia maljakkoon. Maljakossa paljon kauniimpia kuin kukkapenkissä. Pitkine varsineen pakkaavat kaatua kukkapenkissä kumolleen ja sojottavat sitten sinne tänne. Tai sitten en vain osaa niittenkään kasvatusta oikealla tavalla.


Maljakkoon laittaessa yksi kukka putosi pöydälle. Oli niin kaunis, etten malttanut heittää pois. Tein kynttilänjalasta minimaljakon pudonneelle gladioluksen kukalle.



2 kommenttia:

  1. Olen tainnut samaa siemennäkkärin ohjetta joskus kokeilla, paitsi että ostin vahingossa pellavansiemenrouhetta.. Eipä kai siinä silti mitään vahinkoa sattunut, näkkäri oli vain aika tummaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan hyvää rouheellakin :) Joku oli varioinut tuota korvaamalla osan jauhoista kookosjauhoilla, täytyisi kokeilla sellaistakin versiota.

      Poista