lauantai 9. syyskuuta 2017

Merirosvosynttärit


Eskarilaisemme vietti eilen kaverisynttäreitä. Teemaksi valitsimme tänä vuonna merirosvot. Aiemmin kesällä hyvä ystäväni piti mökkisaarellaan huikean lasten leirin merirosvoteemalla. Lapset tykkäsivät päivästä hurjasti ja äitinsä oli vähintäänkin yhtä innoissaan leirin ohjelmasta. Idea merirosvoiluun lähtikin tuolta mökkireissulta. Rekvisiittaa merirosvoiluun saimme niin ikään ystävältäni.

Pinterestin ihmeellinen maailma pursuaa toinen toistaan hienompi merirosvoiluideoita. Synttärivalmistelut meinasivat äidiltä karata hieman käsistä, kun pelkkien synttäreiden ideoimisen sijaan aloin jo mielessäni kehittelemään töihin kokonaista merirosvoviikkoa. Monet poikani synttärivalmisteluista ja ideoista päätyvätkin myöhemmin syksyllä hieman jalostettuina oppilaideni iloksi.


Idea kakkuun ja kuvia "laivan rakentamisesta" löytyi Paperblogista.  Merirosvolippuja tulostelin mm. Brother Creative Centeristä.


Juhlapöytään piti tulla myös tämän tutorialin mukainen melonihai, hieman kiireellä tehdessä omastani taisi tulla enemmän merihirviö, mutta väliäkös tuolla. :) Olin suunnitellut juhlapöytään myös mustekalanakkeja, mutta kiireessä unohdin koko nakit. Huvittaisi silti vielä juhlien jälkeenkin uteliaisuudesta kokeilla, miten tuo mustekalajuttu onnistuu. Ehkä meillä on tänään arkiruokana mustekalanakkeja. :)


Juhlapöytään päätyi myös porkkanamiekkoja sekä cheese ballseja ja Kissmet-kuulia tykinkuuliksi. Tiskeissä oikaistakseni aterioimme kertakäyttöastioissa. Tuunasin printtipääkalloin värillisistä pahvimukeista merirosvomukeja.


Ystäväni järjestämältä merirosvoleiriltä nappasin synttäriohjelmaan monia ideoita. Hieman sateinen sää rajoitti toimintamme aika paljon sisätiloihin, hieman strukturoidulla ohjelmalla yleistä melua ja hälinää sai onneksi vähän tasattua. Synttärit alkoivat merirosvoaterialla ja merirosvoksi muuntautumisella. Koska kaikki eivät mahtuneet samaan aikaan juhlapöytään, jaoin purukan kahtia niin, että osa aloitti merirosvoaterialla, osa merirosvoksi muuntautumisella.

Leikkelin ja saumuroin etukäteen kaikille synttärivieraille mustasta lakanakankaasta merirosvohuivit sekä pienet ruskeat aarrepussukat, joihin myös kaverilahjat kerättäisiin synttäreiden aikana. Jokainen sai tuunattavaksi ja koristeltavaksi myös tekonahasta tehdyn silmälapun. Huivi ja silmälappu koristeltiin haluamansa mukaiseksi valkoisella kangastussilla. Silmälappu- ja huivi-ideat ovat ystävältäni lainattua.


Valmistelin synttärivieraille myös merirosvopassit (tämäkin idea lastenleiriltä varastettu), joista lapset saivat haluamassaan järjestyksessä suorittaa erilaisia merirosvotehtäviä. Tehtävän suoritettua laatikkoon sai liimata tähtitarran. Passi-ideaa aion jalostaa merirosvoviikolla oppilaideni toiminnan ohjaukseen. Tehtävärastein ja kaksintaisteluiden varjolla merirosvoviikkoon saa mukavasti ympättyä monenlaista oppisisältöä.


Tyhjistä säilyketölkeistä tuunasin tarkkuusheittopelin. (Meillä on syöty viime päivinä aika monta hedelmäcoctailia) :D


Erilaisia merirosvoaiheisia värityskuvia, piste- ja sokkelotehtäviä on netti pullollaan. Muistipelikorttipojat tulostin täältä.Mieheni askarteli huikean hienon Kapteeni Mustaparran vanerille liimatuista merirosvonaamatulosteista ja pitkulaisesta pahvilaatikosta. Mustaparta sai palttookseen minun vanhan villakangastakkini. Palttoo oli sen verran painava, että Mustaparta pysyi hyvin tolpillaan ilman lisäpainoja. Merirosvon suu leikattiin auki pallonheittomaalitauluksi. Pahvilaatikon alaosaan leikattiin aukko sisään menneiden pallojen poimimiseksi. Mustaparta toimi pallonheiton lisäksi myös rekvisiittana valokuvissa. Kukin vieras sai vuorollaan pukeutua merirosvokapteeniksi. Kaikilla oli omat itse tuunaamansa huivit ja silmälaput, lisäksi stailasimme vieraita miekoin, vöin ja merirosvopalttoin. Stailattuna synttärivieraista otettiin "kaverikuva" Kapteeni Mustaparran kanssa.Toista tuntia sisätiloissa energisen lapsilauman kanssa alkaa olemaan aika maksimi. Onneksi sade iltaa kohti loppui ja pääsimme loppusynttäreiden ajaksi ulos aarrejahtiin. Olin kätkenyt pihalle aarrearkun, johon olin laittanut muovisia kultarahoja ja timantteja. Pieniin aarrekarttoihin runomuotoon kirjoitettujen vihjeiden avulla jäljitimme pihamaalta aarrearkun kätköpaikkaa. Yksi vihje johti aina seuraavan vihjeen luo, kunnes lopulta löytyi aarrearkku. Arkusta kukin vieras sai aarrepussukoihinsa kolme kultarahaa, yhden ison ja yhden pienen timantin.


Lopuksi pikkumerirosvot saivat haastaa toisensa kaksinkamppailuun ilmapallomiekoin. Miekat kukin sai kotiin viemisiksi. Miekkojen taitteluohje löytyy täältä.


Synttäripaidaksi ompelin pikku merirosvolle Kangas-Mallan Puumaja printtikankaasta t-paidan. Kaava oma muunnelmani. Printti on kankaan molemmissa reunoissa, eli paita on ommeltu ns. "väärään langansuuntaan".

3 kommenttia:

 1. Wau mitkä synttärit.. :) Kiva, kun toiset jaksaa ja viitsii järjestää erilaisia teemasynttäreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivahan näitä on valmistella, tässä tuli nyt vähän kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun suunnittelin tässä rinnalla töihin merirosvoviikon toimintoja.

   Poista
 2. yarrr, ihan muuta googlasin. jotain merirosvo mukeja mitä vuosia sit ostin, mut ei muuta ku lankulle ;). Olkootkin vuosia vanha postaus, pääkallolippu ylhääl ;)

  VastaaPoista