sunnuntai 8. tammikuuta 2023

Rauma-neule

Rauma-neuleeni aloittaminen ja sitä myötä myöskin sen valmistuminen on viivästynyt, kun en lähes vuoteen pystynyt neulomaan lainkaan. Täysin kunnossa ei tuo kyynärpää edelleenkään ole, mutta vähän kestää jo neulomista. Niinpä tätä paitaa on neulottu pitkään ja hartaasti pienissä erissä kesästä asti. Työn jäljestä (tai käsialan hienoisesta epätasaisuudesta) kyllä huomaa, ettei neuletuntuma pitkän tauon jälkeen ole aivan vielä entisellään, mutta sainpahan valmiiksi! Ja tästä tuli kyllä ihana!

Halusin paidan ennen muuta sisäkäyttöön, niinpä vaihdoin langan ohjeesta suositellusta Myrskyluodon Villan hahtuvalangasta merinoksi. Puikkokokoa joutui hieman justeeraamaan, kun lanka ei mennyt aivan yks yhteen ohjeen langan kanssa. Neuloin paidan lopulta 4,5 nron puikoilla, jotta sain mallitilkun osumaan mittoihin. Tämä oli ensimmäinen alhaalta ylöspäin aloittamani villapaita ja jotenkin jännitti paljon enemmän kuin ylhäältä alaspäin neuloessa. Neuloin paidan M-koossa. En halunnut paidasta lantion kohdalta "makkarankuorta", ja laskelmani silmukkamääristä ja neuleen leveydestä lantion kohdalla arvelutti. Mutulla lisäsin siis aloitukseen 16 silmukkaa, jotka kaventelin sitten vyötärön kohdilla kyljistä tasaisin välein pois, jotta sain paidan uuman kohdalta kapeammaksi ja silmukkaluvun täsmäämään kaarrokkeen kuvioon. 4,5 puikoilla tuosta neuloksesta tuli kuitenkin sen verran joustavaa, että periaatteesta tuota lantiolisäystä ei olisi välttämättä tarvinnut tehdä.

Kaarrokkeen jälkeen pääntie tuntui nousevan kohtalaisen ylös, koska pienirintaisena leveyttä ei tuohon kaarrokkeen etuosaan liikaa vanu. Poolokaulusta en halunnut ja arvelutti, että normaali joustinkauluskin saattaisi nousta liikaa kaulalle. Niinpä päädyin tekemään paitaan rullautuvan pääntien, mikä tuntuu kyllä varsin mukavalta päällä.


Kun koko neuleprojektin aloittaminen kyynärpäävamman vuoksi viivästyi, oli aikaa vertailla ja puntaroida erilaisia värivaihtoehtoja.  Tykästyin valkoisen ja okran yhdistelmään. Lopulta päädyin sitten mahdollisesti juurikin siihen kaikkein epäkäytännöllisempään väriyhdistelmään: valkoiseen pohjaväriin. Ja nytpä tyttärenikin ilmoitti haluavansa valkoisen neulepaidan! Että taidetaan sitten pestä villapyykkiä oikein urakalla, jahka saan tyttären villapaidan joskus puikoille.

Lankana Rico Designin Essentials Soft Merino. Ostin valkoista pohjaväriä ohjeen mukaiset 500g, mutta tuosta jäi yli puolitoista kerää. Keltaista kului reilu kerällinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti