keskiviikko 15. toukokuuta 2024

Gluteeniton banaanikakku

Varsinainen leivontablogihan tämä ei ole, mutta vähän harvakseltaan tänne on tänä keväänä tipahdellut käsityö- ja askartelupostauksiakin. Tapana on ollut kirjoittaa tänne ylös itselle muistiin myös niitä reseptejä, jotka ovat sattuneet menemään suht onnistuneesti maaliin. Usein modaan tavallisista resepteistä milloin minkäkinlaisella kaavalla gluteenittomia ja saatan lisäillä taikinaan vähän omianikin. Niinpä en yleensä muista, mitä kulloiseenkin leivontaerään sattui tulemaan, ellei niitä kirjaa itselle muistiin. 

Tämä banaanikakku lähti hetken mielijohteesta, kun mieheni oli heittämässä pöydällä lojuneet kuorestaan vähän tummuneet banaanit biojätteisiin. Päätin leipaista banaaneista vielä kakun ja googlettelin erilaisia banaanikakkureseptejä. Yhdistelin niistä sitten jonkinlaisen fuusion gluteenittomaksi modattuna. Jauhoseoksen kokoonpano määräytyi aika lailla sen mukaan, mitä kaapeista sattui löytymään, pussin jämä sitä, toinen tätä. Itse valmistusprosessi oli nopea. Ideasta uuniin taisi kestää vartin verran. Toki kakku paistuu uunissa tunnin verran, mutta aktiivinen valmistusaika on verrattain nopea.

Kakku

2,25 dl sokeria
1,5 dl riisijauhoa
1 dl gluteenitonta kaurajauhoa
½ dl Semper vaalea jauhoseosta
½ dl mantelijauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vanilijasokeria
2 tl kardemummaa
0,5 tl kanelia
125 g voita
2 kypsää banaania
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa

Kuorrute

n. 15 g voita
2-3 rkl tomusokeria
1 tl vettä


Voitele ja kuorruta kakkuvuoka gluteenittomilla korppujauhoilla. Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaani. Sekoita banaanisose, kermaviili ja kananamunat keskenään. Sekoita kuivat aineet banaaniseokseen. Valuta massaan lopuksi voisula. Sekoita sekoita tasaiseksi ja kaada kakkumassa kakkuvuokaan. Paista 175 C n. tunti. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla.

Kuorrutteen mitat ovat aika suurpiirteiset. En punninnut voita, mutta silmämääräisesti sanoisin n. 15 g. Sulata voi kattilassa ja lisäile asteittain tomusokeria, kunnes koostumus näyttää hyvältä. Lopuksi lisäsin tilkan vettä. Kuumenna ja sekoita massa tasaiseksi. Pursottele lämpimänä jäähtyneen kakun päälle.

Kakusta tuli oikein maukas ja mehevä. Muistuttaa maultaan ehkä vähän tuota äidiltäni saamaa mummun herkkukakkua, joka on noussut yhdeksi blogini suosituimmista teksteistä. Ja kieltämättä tässä aika paljon samoja elementtejä onkin. Kermaviili tuo kakkuun mehevyyttä ja molemmissa kakuissa on myös mausteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti