keskiviikko 25. joulukuuta 2024

Joulun makeita herkkuja


Miksailin tänä jouluna pieniksi jouluviemisiksi D.I.Y. keksipurnukoita, jotka sitten koristelin jouluisesti. Leivijauhe ja sooda sekoitettiin vehnäjauhoihin, jonka jälkeen purnukkaan ladottiin kuivat aineet kerroksittain seuraavassa järjestyksessä:

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
n. 1 dl minisuklaarakeita

Purnukan kylkeen liitun pienen lappusen, jossa luki keksien valmistusohje:

Lisää 1 kananmuna ja 100 g voisulaa. Sekoita hyvin ja pyörittele massasta pieniä palleroita. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia.



Omaan joulupöytään leivoin perinteisen glögikakun, tällä kertaa gluteenittomana versiona.

Pohja:

150 g gluteenittomia digestivekeksejä
75 g voita

Täyte:

4 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
265 g Philadelphia tuorejuustoa (laktoositon)
100 g Viola vanilijatuorejuustoa
2 dl Skyr vanilijajogurttia (laktoositon)
1 tl kardemummaa
½ - 1 tl piparkakkumaustetta 
5 liivatelehteä
4 rkl glögiä

Kiille (huom. jos teet 26 cm vuokaan, tee kiillettä hiukan reilumpi annos):

3 liivatelehteä
1,5 dl vettä
2,5 dl glögitiivistettä

Koristelu:

granaattiomenan siemeniä
tuoreita kirsikoita
talvisia nomparelleja

Valmistus:

  1. Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan  pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.
  2. Upota liivatteet runsaaseen, kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tomusokeri ja mausteet. Sekoita keskenään tuorejuustot sekä jogurtti. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna glögi. Liuota hyvin puristetut liivatteet kuumaan glögiin yksitellen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
  3. Liota kiillettä varten liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta 0,5 dl vettä kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet kuumaan veteen. Kaada glögi ja loput vedet liivateseokseen samalla sekoittaen. Lusikoi kiille hyytyneen kakun päälle erittäin varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vielä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele glögijuustokakku juuri ennen tarjoilua granaattiomenan siemenillä, kirsikoilla ja talvisilla nomparelleilla.

Ostin joulun alla Tokmannilta uuden kannellisen irtopohjavuoan. Muuten oikein kätevä, mutta vuoka oli halkaisijaltaan 26 cm ja näköjään tuo 4 dl glögikiillettä jäi tuon kokoiseen vuokaan hiukan knaftiksi, sillä vaalea juustoreos kuultaa hiukan kiilteestä läpi. Ensi kerralla täytyy tehdä reilumpi annos kiillettä, jotta tulee riittävän paksu kerros kakun pintaan. Maun puolesta kakku onnistui erinomaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti