sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Piparikuuset

 

Piparkakkutalo tai pikemminkin jonkinlainen piparkakkurakennelma on yksi jouluperinteistämme. Aikaisempina vuosina on rakenneltu mm- Frozen-linna, Eiffel-torni, Riemukaari ja amsterdamilainen kortteli. Tänä vuonna en lähtenyt ihan yhtä kunnianhimoiseen yritelmään, vaan pitäydyin melko simppelissä metsämaisemassa. 


Alunperin ajatus oli koota kuuset neljästä teräväkulmaisesta kolmiosta, mutta yksinkertaisuudestaan huolimatta paisto oli tehnyt osalle kolmioista tepposia, eikä neljästä palasesta kootun kuusen kasaaminen ollutkaan aivan yhtä yksinkertaista kuin oletin. Yläosasta saumat tuntuivat jäävät turhan erilleen. Lopulta kuusi asettui nätimmin kolmesta palasesta koottuna.


Yleensä jouluinen piparkakkuprojektimme on ollut useamman päivän askare, yhtenä suunnitellaan ja kaavoitetaan, toisena leivotaan, paistetaan ja liimaillaan ja kenties kolmantena koristellaan. Tämän vuoden simppeli metsä valmistui nopeasti yhdessä illassa. Perinteisesti karkkien metsästys (ja syöminen) on projektin hauskin osuus. Kuvittelin, että tänä vuonna sopivat karkit löytyvät helposti, mutta toisin kävi. Koristenauhoiksi olin suunnitellut Snörren punaista lakunauhaa. Ei löytynyt! En myöskään löytänyt mistään tähdenmuotoisia karkkeja! Piti ostaa rasiallinen tyrnimarmeladeja, joista sitten leikkelin itse latvatähdet. Ihan maukas tuttavuus toki tuokin marmeladi. :)


4 kommenttia:

  1. Kiva idea tehdä kuuset noin :) mäkin yritän tehdä elämäni ensimmäisen piparkakkutalon, osat on paistettu ja tomusokeria varattu monta pakettia :D ei meillä kukaan sitä syö niin ihan sama olis kuumaliimapistoolilla yrittää kasata ja peittää virheet karkeilla, se olis tosin hyvien karkkien haaskuuta :D noooh, kattoo nyt mitä tosta tuloo........ -Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karkkien liimaus (ja napostelu) on se hauskin osuus!

      Poista