lauantai 23. tammikuuta 2021

Tähkä-takki

 

Joulun alla ruokakauppareissulla eksyin Cittarin poisto-osastolle, josta ostin heräteostoksena itse itselleni joululahjaksi (ja toisen kappaleen myös äidilleni) Tähkä, Keiju ja Taikasauva, Neuleita lapsille -neulekirjan huikeaan 2,50 euron hintaan. Pikaselauksella silmään osui lasten Tähkä-neuletakin malli. Viereisestä ale-korista käteen tarttuikin samaiseen 2,50 euron hintaan tukku Novitan Wool Cotton lankaa, sillä neuletiheys sattui osumaan bongaamaani neulemalliin. Ja siinäpä sitten joulun jälkeiset välipäivät kuluivatkin leppoisasti suklaan ja kutimien äärellä. Oikeastaan tämä takki valmistui jo alkuvuodesta, mutta en ole saanut aikaiseksi kuvattua.

Nykyään tulee neulottua useammin netistä bongatuilla ohjeilla, mutta nyt oli aika virkistävää lukea ohjetta ihan perinteisestä kirjasta. Taidan ottaa tämän vuoden tavoitteeksi neuloa entistä enemmän kirjaan painettuja malleja. Ohjeesta sellainen huomio, että mielestäni on kokoonsa nähden melko kapeaa mallia. Jos nyt tekisin tämän mallin uudelleen, valitsisin astetta suuremman koon. Lankaakin koon 130 neuletakkiin kului vain n. 350 grammaa eikä ohjeen 400 grammaa.  Ja tällä kertaa kuitenkin pitäydyin lähes kokonaan ohjeessa. No joo... Hihoissa lähdin hieman sooloilemaan lisäysten määrässä ja napit halusin alas asti, vaikka ohjeen mukaan nappeja tuli vain suunnilleen palmikkoraidan alalaitaan asti. Hihoissa sooloilin aluksi myös tuossa pituudessa, sillä mielestäni mittasin tyttären käden mukaan aluksi hihojen olevan vähän lyhyemmät. Todettakoon, että tässä asiassa olisi kannattanut pitäytyä ohjeessa, sillä ensimmäisen sovituksen yhteydessä totesin neuloleeni liian lyhyet hihat. Alareunan ainaoikea purkuun ja hihojen jatko oli edessä. Eikä se jatkaminen itsessään harmittanut, mutta jotenkin tuo purkaminen on aina periaatteestakin tympeää hommaa. 

Etenkin takaa tuo neuletakki asettuu aika kivasti, kun palmikkoraita korostaa vyötärölinjaa. Takki on neulottu ylhäältä alas nelosen pyöröpuikoilla, hihoissa sukkapuikoilla. Napit ovat vuosia sitten Tallinnan Karnaluks-keikalta ostamiani Hello Kitty -kuvioisia puunappeja.

Novitan Wool Cotton oli itselleni uusi lankatuttavuus. Lanka sisältää 55% merinovillaa ja 45% puuvillaa. Yllätyin positiivisesti, sillä annakkoon hieman mietitytti tuo puuvillan osuus. Pelkkää puuvillalankaa neuloessa langan säikeillä on usein tapana "hajaantua" erilleen, mikä hidastaa neulomista. Puuvilla ei myöskään neuloessa jousta samalla tavalla kuin villa. Mutta tämä oli kyllä tosi kivaa neulottavaa. Ja ainakin näin ale-korista poimittuna erittäin huokean hintaista. Jatkoon.

2 kommenttia:

  1. Kiva malli ja väri! :) Mullakin odottaa yksi neuletakki kuvaamista, aina on pimeää kun aamuvuoron jälkeen selviää päiväkodin kautta kotiin tai ei vaan muista kuvaamista kun sattuu joskus vapaapäivänä valoisaan aikaan olemaan kotosalla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin tuttu tunne tähän aikaan vuodesta! Mutta hiljalleen tuo päivä tästä pitenee ja toivon mukaan kuvaaminen onnistuu muulloinkin kuin muutaman tunnin ajan viikonloppuisin (ja tuhnuina sadepäivinä ei silloinkaan). :D

      Poista