lauantai 9. kesäkuuta 2018

Höntsäilypäivä Turussa


Mutturallan karhukangasta marinoitui pitkään kangaslaatikossa. Keväällä sain siitä vihdoin ommeltua pitkähihaisen tunikan Roses On Grey kaavaa mukaillen (Ottobre 4/2016). Sitten tuli kesä etuajassa. Toukokuun helteissä ei pitkähihaiselle tunikalle ollut käyttöä ja sen kuvaaminenkin jäin. Kesäkuun koittaessa säät viilenivät ja tänään Turun seikkailupäivään tunika puettiin vihdoin ensi kertaa päälle. Enemmän tästä tulee ehkä kuvaus höntsäilypäivän etapeista kuin itse tunikasta, mutta vilahtelee tuo tunika näissä kuvissa mukana. :)


Aloitimme päivän Turun linnasta. Linnassa olikin lapsille tosi kiva opastettu ritarikierros. Kierroksen alussa lapset saivat ritariviitat itselleen ja osallistuivat pikkuritarikoulutukseen. Kierroksen lopuksi tapasimme itse kuningattaren, joka löi kokelaat Turun linnan pikkuritareiksi. Ennen kuningattaren tapaamista oli opeteltu tärkeitä ritarillisia taitoja, kuten oikeaoppista kumarrusta ja niiaamista sekä opeteltiin, miten kävellä takaperin tai sivuttain, sillä kuninkaallisille ei koskaan saanut näyttää selkäänsä.


Illalla ritaritaitoja harjoiteltiin myös kotona. Ajatella, että meillä asuu nyt aatelisia ihan kaksin kappalein!


Ritarikierros ja linnamiljöö oli lapsista niin hauska, että he halusivat tehdä oman omatoimilinnakierroksensa vielä opastetun kierroksen jälkeen. Kiersimme linnan tänään siis kahteen kertaan. Jälkimmäisellä kerralla oli aikaa paremmin tutkailla mielenkiintoisia syvennyksiä, vankityrmiä ja linnan ulkopuolta.


Pikkuritarit saivat linnakierrokselta muitoksi omat vaakunaviirit. Viirit kädessä lähdimme Aurajokea seuraten kävelemään kohti keskustaa. Matkalla pysähtelimme lapsia kiinnostaviin paikkoihin -Kuten kanankaaliviidakkoon. :)


Bongasimme reitin varrelta myös Suomen Joutsenen. Itse laivaa kiinnostavammalta näytti kuitenkin lähistöllä oleva jättimäinen laivan potkuri. Sen sisään kelpasi kiivetä jalkoja lepuuttamaan.


Matkaa keskustaan kertyi melkein kolme kilometriä. Uskomattoman hyvin kohta 5-vuotias ritarimmekin jaksoi reittiä taivaltaa. Matkan varrelta bongasimme upeita patsaita, suihkulähteitä, jättiläispäivänkakkaran ja muuta mukavaa. Joen varren ravintoloiden edestä löytyi myös leikkilaivoja lapsille.


Vasta reitin loppuvaiheilla pysähtyessämme syömään, bongasin ravintolan tiskiltä Piiloleikkivihkosen. Kävelemämme reitin varrella olisi ollut piilotettuna 28 lasten tekemää minipatsasta! Reitti oli toki hauska seikkailla nytkin läpi pysähtyen aina lapsia kiinnostaviin paikkoihin, mutta paljon jännittävämpää reitin kulku olisi ollut yrittäen löytää noita matkan varrelle kätkettyjä minipatsaita. Joudumme ehkä tekemään tänä kesänä vielä toisenkin Turku-päivän. :) Piiloleikkireitistä sekä muista kulttuurikuntoilureiteistä lisää Turun kulttuuritoimen sivuilla.


Koska lapsilla riitti virtaa vielä linnaseikkailun ja kaupunkikierroksen jälkeenkin, suuntasimme lopuksi vielä Kupittaan seikkailupuistoon. Tosi kiva ja monipuolinen leikkipuisto oli tämäkin.

Kotiin palatessa isi oli lämmittänyt paljun ja reissupölyt huuhdottiin pois kotipihassa. Iltapalalla kuului yhdestä suusta: "Tänään oli tosi kiva päivä!" Niin oli. :)

2 kommenttia:

  1. No onpa ihanaa, että lapsetkin on huomioitu tällä tavalla. :) Kuulostaa tosi kivalta linnakierrokselta!

    VastaaPoista
  2. Mukavan kuuloinen päivä! Ja kiva tunika.. :)

    VastaaPoista