sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

Fokus hukassa


Käsitöiden saralla on ollut aika hiljaiseloa. Yksi ikuisuus kudin käsissäni pyörii satunnaisen epäsäännöllisesti, mutta ohuella langalla ja pienillä puikoilla ei siitäkään tunnu tulevan valmista. Piti ihan puoli väkisin kammeta itsensä ompelukamppeiden äärelle. Pääsiäislomalla aloin testaamaan PaaPiin kaavakirjan Klara-mekkoa. Mekon leikkauksessa on tuollaisia kolmiomaisia geometrisia muotoja, joten kankaaksikin valikoin mustavalkoisen kolmiokankaan, jota tuli joskus jostain tilattua isompi määrä. Halvalla kun sai. Jotenkin kaavoja piirrellessä ja kankaita leikellessä oli fokus hukassa. Kertaalleen leikkelin mekon ulommat taskupussikappaleet uusiksi, sillä en tullut ajatelleeksi, että tuo mustavalkoinen geometrinen kuviohan loistaa typerästi taskukappaleesta läpi. Leikkasin uudet taskukappaleet neutraalimmasta valkoisesta trikoosta. Onneksi älysin tämän mokan ennen ompeluvaihetta.

Seuraava aivopieru tosin tuli esiin etu- ja takakappaleita yhteen mallaillessa. Takakappaleen olkasaumat olivat muutaman sentin etukappaleen olkasaumoja kapeammat, eivätkä hihojen pyöriötkään tietenkään olisi istuneet, vaikka etukappaletta olisi kaventanut. Olin piirtänyt ja leikellyt takakappaleen samaisen kirjan hihattomasta Flora-mekosta. Onneksi tuota sulovileniyksissä tilamaani kangasta oli sen verran reilu pala, että siitä sai kuin saikin leikattua vielä uuden takakappaleen. Kyllä tästä lopulta mekko syntyi, mutta motivaatiota uudelleen työstämiseen täytyi hakea taas muutaman päivän ajan.


Ihan perus Klara ei tämäkään versio silti ole. Alkuperäisessä mallissa on pidemmät hihat, mutta en oikein ole 3/4 hihojen ystävä, joten modasin hihoja lyhemmiksi. Pääntien tein ilman resorikanttauksia ihan vain laiskuuttani. Nopeampi tapa on kääntää pääntieltä reunusta nurjalle ja tikata kaksarilla reunus. Helmaa modasin hiukan pidemmäksi. Mekko on muuten kokoa 38, mutta helman pituus on piirretty 44 koon mukaan. Aika tyköistuva on tämä malli yläosastaan. Itse ehkä mukavuussyistä pidän enemmän hieman väljemmästä mallista. Jos tällä kaavalla joskus vielä toisen mekon teen, modaan ehkä kainaloihin enemmän väljyyttä. Sitten mietin noita helman sivukolmioita. Kädet taskussa ollessa mekko on kyllä kiva, mutta harvemmin sitä joutaa pelkästään käsiä taskussa pitämään. Helman roikkuessa vapaana mekkoon tulee aika isot laskokset tuohon reunoille. Ehkä modaisin noita kiiloja myös hieman kapeammiksi. Katsotaan, päätyykö tämä kaava joskus jatkoon.

2 kommenttia: