lauantai 20. kesäkuuta 2020

Juhannuspuuhia


Tänä vuonna tuli vietettyä hieman erilainen juhannus. Jätimme mökkeilyn väliin ja vietimme juhannusta ihan oman perheen kesken kotona. Kotoillessa ja kotipihalla puuhastellessa laitoin lupiineja pataan ja sain vihdoin kerittyä myös viime viikkoisen mustapapuvärjäyskokeiluni.


Mustapapujen suhteen odotukset olivat korkealla. Kylmävärjäyksellä olin nähnyt pavuilla saatavan upeita sinisen sävyjä. Liottelin papuja ensin vuorokauden ja laitoin sitten langan liotusveteen tekeytymään muutamaksi päiväksi. Liemi oli lilaa ja niin tuntui olevan liemessä lilluva lankakin. Kylmävärjäyslangan kanssa kävi kuitenkin niin, että pieni osa vyyhtiä oli jossain vaiheessa jäänyt vesipinnan yläpuolelle. Tämä pinnan yläpuolinen osa oli värjäytynyt siniseksi, liemessä lilluva lanka oli puolestaan heleän lilaa. Sikses kivat värit olisivat olleet kummatkin, mutta erikseen, eikä niin, että lilassa vyyhdissä on pöljästi täplä sinistä yhdessä kohdassa. Kokeilin langan huolellista huuhtomista ja tymäkkää etikkavesikylpyä, josko saisin värieroja tasoittumaan. Väeriero ei korjaantunut mainittavammin. Tuo kylmävärjäysvyyhti myös tuoksahti aika voimakkaalta ja pesin vyyhdin vielä kertaalleen pyykinpesuaineella. Pesuaineliemessä lilluminen kadottikin heleän lilan sävyn ja lila alkoi taittua siniharmaaksi. Sen sijaan nuo aiemmin heleän siniset laikut muuttuivat hieman vihertävänharmaiksi. Eli laikukas lanka on edelleen.


Pavut keittelin ruuaksi ja koska myös keitinvesi näytti olevan aika värikylläistä, kokeilin laittaa vyyhdin myös yli jääneeseen papujen keitinliemeen. Lilan sävyjä tuli kuumavärjäykselläkin, joskaan ei yhtä heleää kuin kylmävärjäyksen lila (joka sittemmin katosi ja muuttui siniharmaaksi, joten kuvaa tuosta välivaiheen lilasta sävystä ei ole). Jälkiväriin laitoin vielä toisen vyyhdin, siitä tuli astetta vaaleampaa tai hieman beigeen taittavaa lilahtavaa. Kuivuessaan väri alkoi muistuttaa enemmän vanhaa roosaa. Viime vuonna sain vaaleanpunaisilla lupiinin kukilla kivan roosaa väriä, joten järkeilin, että voimistaisin tuota roosaa väriä nakkaamalla toisen roosahtavan vyyhdin vaaleanpunaisista lupiininkukista keiteltyyn liemeen. Virhe. Ei voimistunut liila eikä roosa. Lupiiniliemeen nakattu vyyhti alkoi taittaa harmaaseen, jossakin valossa beigeen. Tuo kerimätön vyyhti yläkuvissa. Kerimätön siksi, etten ole vielä päättänyt jätänkö tuollaiseksi vai koitanko edelleen päällevärjätä jollakin.

Eipä näistä mustapapukokeiluistani nyt mainittavampia sinisiä sävyjä tullut. Ehkäpä ph-kikkailuilla olisi tullut enemmän sinistä esiin. Puretin kaikki langat etukäteen raparperiliemessä, joten olisivatko olleet sitten hapahkoja..? Ja sitten tuo pesuainekylpy muutti kylmävärjäysvyyhdin ph:ta ehkä emäksisempään ja alkoi taittaa sinisempään..? Mene ja tiedä. Ehkä joskus vielä otan asiakseni ihan mittaillakin näitä ph-arvoja, mutta toistaiseksi on menty ihan yritys-erehdys -tekniikalla.


Mutta koska siniset sävyt jäivät mustapavuilla nyt vähän puolitiehen ja tien varret notkuvat paljon parjattuja lupiineja, tein omalta osaltani ympäristöteon ja kävin keräämässä sangollisen sinisiä lupiinin kukkia pataan porisemaan. Vasemmanpuolimmaisin kerä on ensimmäisestä keitoksesta, keskimmäinen jälkiväristä ja oikeanpuolimmaisin on toisen jälkivärin tuotoksia (oli myös pisimpään liemessä). Lämpötiloja en mittaillut, mutta koitin pitää lämmöt maltillisina, jotta sävyt pysyisivät sinisinä eivätkä muuttuisi vihreiksi. Kukat olivat liemessä parisen tuntia, jonka jälkeen siivilöin liemen. 1. ja 2. vyyhdit olivat liemessä parisen tuntia, kolmas vyyhti muutaman tunnin.

2 kommenttia:

  1. Tuo on tässä värjäämisessä niin mielenkiintoista, että ei voi olla koskaan varma mikä on lopputulos..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Varsinkin, jos tekee värjäyksiä yhtä suurpiirteisesti kuin minä. :D

      Poista