perjantai 19. kesäkuuta 2020

Modatut Riikinkukot


Itse värjättyjä lankoja alkaa olemaan jo aikamoinen lajitelma. Tykkään yhdistellä niitä mustan langan kanssa, sillä musta tuo mielestäni nämä teollisia värejä hennommat kasvivärien sävyt hyvin esiin.

 
Mustan ja pronssin sävyjen yhdistämiseen etsin jotakin geometrista kirjoneulemallia. Villit villasukat lehdestä löysin Riikinkukot-sukat, paitsi etten tykännyt siitä riikinkukon päästä, enkä liiemmälti siitä siipikuviostakaan. Päätin napata mallista ainoastaan tuon sulkien kuvioinnin. Ravelryssa kuvat tuosta alkuperäisestä sukkamallista päineen siipineen.


Sukkien yläosassa on käytetty vaaleampaa pihlajan kuorella värjättyä lankaa. Nilkkojen kohdalla vaihdoin värin liukuen verihelttaseitikillä värjättyyn lankaan. Neuloin vähän vuorokerroksia pihlajan kuorella ja verihelttaseitikilla. Verihelttaseitikkilanka oli hieman eläväpintaista niin, että siinä oli paikoin hieman vaaleampia ja tummempia sävyjä. Sukan kärkiä kohden vaihdoin vielä kolmannen langan, verihelttaseitikkiä sekin, mutta astetta tummempi ja väriltään tasaisempi sävy kuin tuo edellinen lanka. Kaiken kaikkiaan värisävyjen erot ovat aika pienet, mutta varsi on jalkaosaa astetta vaaleampi ilman värisävyjen tarkkaa vaihtumiskohtaa.


Sukat on neulottu Seiskaveikasta 3,5 puikoilla. Varren silmukkaluku on 60. Kuvio olisi mennyt 60 silmukalla varren ympäri tasan, mutta 60 silmukkaa nilkkaa kohti vaikutti jotenkin paljolta tällä lankavahvuudella ja näillä puikoilla, joten tein taakse tuollaisen raidan, jonka sivuilta ajattelin tarpeen mukaan kaventavani silmukoita nilkkaa kohti. Paitsi etten kaventanut. Kirjoneule olikin yllättävän napakkaa ja menin 60 silmukalla kantalappuun asti. Alkoi harmittaa koko tuo takaraita, mutten jaksanut enää purkaakaan. Kauniimpi olisi kyllä ollut yhtenäisenä riikinkukkosulkakuviona. Jalkaosaa kavensin kantapääkavennuksilla niin, että jalkaterän silmukkamääräksi jäi 56. Koska kirjoneule ei anna niin paljoa joustoa, näistä tuli melko napakasti istuvat slim fit -sukat.

2 kommenttia: