sunnuntai 28. kesäkuuta 2020

Virkatut tawashit


Tiedättekö sen tunteen, kun intoa on enemmän kuin ajatusta? Niin minäkin. Tämä saunatuliainen on esimerkki sellaisesta ja pesusienten syntytarina on oikeastaan monen yhteensattumuksen summaa.


Tässä hyvää vauhtia keski-ikäistyessä sitä alkaa ihmisellä ilmetä jos jonkinlaista kolotusta. Tällä kertaa issias alkoi vihoittelemaan ja ajattelin rauhallisen kävelyn tekevän hyvää. Päädyin Vanhaan Raumaan höntsäilykierrokselle ilman sen ihmeellisempää päämäärää tai aikataulua. Eräässä lahjatavaraputiikissa silmäni osuivat virkattuihin pesusieniin. Melkein jo sellaisen ostinkin työkaverilleni mökkiviemisiksi. Mutta sitten ei luonto antanut periksi ostaa valmiina sellaista, minkä osaisin itsekin tehdä. Hypistelin hetken pesusieniä ja päässäni alkoi tekeytyä visio, siitä miten sellaisen saisi virkattua. Jatkoin höntsäkierrostani ja päädyin lopulta käsityöputiikkiin. Esille oli nostettu erivärisiä juuttilankoja. Malliksi juuttilankojen viereen oli virkattu yksinkertainen pesukinnas. Vähän puolivahingossa huomasin poistuvani kaupasta juuttilankojen kanssa. Epämääräinen visio pesusienestä alkoi puskea päässä läpi entistä vahvemmin. Vielä ehtisi improvisoida seuraavaksi päiväksi mökkiviemisen.


Ja koska vielä lankoja ostaessakaan luotto pesusienen onnistumiseen tiukalla aikataululla improvisoiden ilman ohjetta, ei ollut itsellekään aivan taattu, päädyin etsimään vielä varasuunnitelmana terassikukkaa mökkiviemisiksi, mutta koska puutarhamyymälässä myytiin myös kaikenlaista lahjatavaratilpehööriä, jäikin sieltä käteen tuollainen juuttilankojen värimaailmaan sointuva sokerikuorinta. Nyt tuo epämääräinen visio virkatuista pesusienistä oli ainakin pantava täytäntöön.


Juuttilangat oli keritty 30 metrin mitalta tuollaisten puupalikoiden ymäpäri. Yhteen pesusieneen meni juurikin tuo 30 metriä. Kun intoa aloittaa oli enemmän kuin suunnitelmallisuutta, tartuin vain 3,5 virkkuukoukkuun ja lähdin improvisoimaan. Päädyin aloittamaan 21 silmukan ketjusilmukkaketjulla, johon ryhdyin toisesta silmukasta lukien virkkaamaan seuraavanlaista kaavaa:
2 kiintosilmukkaa,
2 puolipylvästä,
3 pylvästä,
6 pitkää pylvästä,
3 pylvästä,
2 puolipylvästä,
2 kiinteää silmukkaa ja
1 ketjusilmukka 
...ja käännös (kierroksen alussa ensimmäinen silmukka jätetään aina virkkaamatta).

Virkkasin silmukat vuorokierroksin etureunastaan ja takareunastaan, jotta sain toiselle puolelle pintaan hieman kohoefektiä. Kohosilmukoitakin kokeilin, mutta se ei oikein tuntunut toimivan tässä. Muutaman kierroksen jälkeen aloin kierroksen alussa korvata tuon ensimmäisen kiintosilmukan piilosilmukalla.

Kun kerroksia tulee riittävästi, alkaa pesusieni pituussuunnassa taitettuna luonnostaan hakeutua tuollaiseen ympyrämäiseen muotoon. Lopulta virkkasin tuon rinkulan piilosilmukoin yhteen aloitusreunan kanssa. Jätin aika pitkän "hännän" langasta, pujottelin lankaa keskiaukon ympärille ja kiristin aukon umpeen kummaltakin puolelta erikseen. Jäljelle jääneestä "hännästä" virkkasin ketjusilmukoilla lenkin toiselle puolelle pesusientä.


Aamuteetä siemaillessa otin asiakseni tutkailla, olisiko netistä löytynyt ihan valmista ohjettakin tuollaiseen pesusienen virkkaamiseen. Olisihan siellä, mutta ei tullut illalla mieleen etsiä. Menipä tuo näin improvisoidenkin. Mutta jos nyt joku kaipaa täsmällisempää ohjetta tällaisten pesusienten tekemiseen, niin tässä vaihtoehtoinen ohje sellaiseen. Ohjeenhakukierroksella kävi myös selväksi, että tämän malliselle pesusienelle on olemassa hienompikin japanilainen nimi: tawashi.

Seuraavaksi lähdinkin tutkailemaan, että millaisesta materiaalista tuollaista pesusientä OLISI KANNATTANUT virkata... No eipä tullut osumia juuttilankaan. Puuvillaan, hamppu- tai bambulankaan kylläkin. Koska no... taitavat kyseiset matskut kestää paremmin ainakin konepesua ja toisekseen tuo juutti on melko karkeaa. Joskin saa kai se tuossa virassa vähän karkeaa ollakin. MUTTA... koska käyttämäni juuttilanka (olkoonkin, että käsityöliikkeessä siitä oli malliksi virkattu juurikin pesukinnas) alkoi materiaalinsa puolesta arveluttamaan, päädyin automatkalla apukuskin paikalta virkkaamaan vielä yhden tawashin puuvillalangasta. Ihan vaan varmuuden vuoksi, jos tuo juuttinen pesusieni päätyykin sitten laiturin tai lauteiden pesuun paremmin soveltuvaksi. :D Tuosta puuvillaversiosta ei nyt sitten kuvaa tullut, koska valmistui aika tiukalla aikataululla automatkalla mökille,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti