perjantai 11. joulukuuta 2020

Virkatut tontun luistimet

 

Jossakin muistan nähneeni kuvan virkatuista minikokoisista kaunoluistimista, ehkä Pinterestissä, ehkä Instassa. Omista tallennuksistani en kuitenkaan tuota kuvaa enää löytänyt, joten alkuperäistä inspiraation lähdettä en valitettavasti voi tähän postaukseen linkittää. Luokkani viereen on tänä vuonna ilmaantunut mystinen tonttuovi, jonne ilmestyy päivittäin uusia esineitä ja välillä jopa salahuoneita! Halusin ilahduttaa koulutonttuamme virkkaamalla tälle luistimet. Oppilaat ovat päätelleet tontun jättämistä vihjeistä, että tällä saattaisi olla myös tyttöystävä. Kuulemma yli 100-vuotiailla tontuilla voi olla tyttöystävä (eräs ekaluokkalainen oli näin tonttukirjastaan lukenut), ja koska koulumme on yli 120-vuotta vanha, on täysin mahdollista, että koulutonttummekin on yli 100-vuotias. 


Ohjetta luistimiin ei ollut, joten sellainen piti omasta päästä soveltaa. Kokeillessa kirjasin samalla ohjeen ylös. Aloitin virkkaamisen hokkareista, tai oikeastaan alunperin pitikin tehdä vain hokkarit, mutta näpertely oli niin kivaa, että päätin tehdä luistimet myös tontun mahdolliselle tyttöystävälle. Käyttämästäni lankalaadusta en osaa sanoa tarkempaa tietoa, sillä langat olivat vanhoja virkkauslankanössäköitä, joista vyötteet ovat hukkuneet aikapäiviä sitten. Ohje toimii varmaan aika pitkälti millä tahansa ohuella virkkuulangalla. Itse käytin 1½ nron virkkuukoukkua.


Ohje:

Virkkaus aloitetaan luistimen varresta.

 1. Luo 12 kjs.
 2. Virkkaa ketjusilmukkaketjuun 11 ks (hyppää ensimmäinen kjs yli). Käännä työ.
 3. *1 kjs, 11 ks, käännä työ* toista *-* vielä 3 kertaa (kaunareissa voi virkata vielä yhden ylimääräisen kierroksen).
 4. Viidennen kierroksen päätteeksi virkkaa 2 kjs ja jatka sitten 11ks niin, että yhdistät ensimmäisellä kiintosilmukalla työn rinkulaksi. 1 ks ketjusilmukkakaareen, 6 kjs. Käänny, 5 ks ketjusilmukkaketjuun (aloita toisesta ketjusilmukasta). (Tästä alkaa muodostua luistimen jalkaosa).
 5. 11 ks (varsiosa). Virkkaa jalkaosan "ulokkeeseen" 5 ½p, ulokkeen kärjessä 3 ½p samaan käännösketjusilmukkaan, 5 ½p.
 6. Virkkaa nyt jokaiseen silmukkaan 1ks (=24 ks / kierros) yhteensä 4 kierroksen ajan.
 7. 5 ks, hyppää kantapäässä 1 s. yli, 11 ks, hyppää kärjessä 1 s. yli, 6 ks.
 8. Virkkaa vielä 5 ks (olet nyt kantapään kohdalla). Litistä pohjan sivut yhteen ja aseta litistyssauman väliin klemmari. Yhdistä pohjan vastakkaiset reunat toisiinsa piilosilmukoin siten, että klemmarin toinen puoli jää sauman väliin. Jos klemmarin virkkaus luistimen saumaan tuntuu hankalalta, voi klemmariterän kiinnittää myös jälkeen päin käsin ompelemalla.
 9. Katkaise ja päättele langat.
 10. Pujottele eri värisestä langasta neulan avulla luistimen narut.
 11. Muotoile luistin muotoonsa tunkemalla luistimen sisään luistimen värinen pieni kangastilkku. Tilkusta muodostuu samalla luistimen iltti.
Lyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
ks = kiintosilmukka
½p = puolipylväs


Ja sitten vain toinen luistin samaan tapaan. Toivottavasti tonttu saisi talven mittaan hyviä luistelukelejä! :)


Postaus on osa tämän vuoden Käsityöblogit -Facebook-ryhmän joulukalenteria. Eilisestä luukusta vastasi Craft Candidate ja huomenna luukun valmistelee VillaNanna. :) Kalenreriluukkuja pääsee somessa seuraamaan myös #kässäjoulukalenteri20.

...ja jos kiinnostuit koulutontustamme ja haluat tarkemmin seurata tontun elämää, dokumentoimme huikean työparini kanssa tontun elämää instaan @riipi_raapi_maailmal ja @nurinkudin.

12 kommenttia:

 1. Ihan huikeat nämä luistimet! Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 2. Niin ihanat :) Pitää testata itsekin, kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 3. Onpa söpöt luistimet. Nämä olisivat hauskat joulukortiin tai kuusenkoristeeksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ehkä päätyvät tonttuovelta vielä kuuseenkin koristukseksi. :)

   Poista
 4. Oi miten suloiset luistimet! Hauska idea nuo klemmariterät :)

  VastaaPoista
 5. Eii! Emmä kestä! Nämä ovat aivan ihanat ♥
  Hyvää joulua ja uutta vuotta tulevaa! :)

  VastaaPoista
 6. Onpas mielettömän upeet luistimet. Hih. Hyvin keksitty. Ja on muuten aidon näköset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mukavaa, että pidit ideasta. Toivottavasti ohjeesta on iloa toisillekin. :)

   Poista