maanantai 2. elokuuta 2021

Jämäkangashuppari

 

Jämäkangashuppari kummipojalle syntyi vähän puoli vahingossa. Oikeastaan aloin ompelemaan omalle pojalleni hupparia aivan eri kankaasta, kun kesken ompelun tuli mieleen, että olisimme seuraavana päivänä menossa tapaamaan kummipoikaani. Mökkiviemiset olivat vähän vähissä ja päätin kurkistaa tilkkulaatikon uumeniin. Sattumoisin tilkuista löytyi värimaailmoiltaan yhteen sopivat palaset petroolinväristä joustocollaria ja raidallista neulosta. Yksiväristä collaria oli sen verran, että siitä saisi nipin napin 98 koossa hupparin etu- ja takakappaleet. Raidallista neulosta sen verran, että se riittäisi hyvinkin hihoihin, huppuun ja vielä taskuunkin. Neulos oli kaksipuoleista, joten hupun vuori on niin ikään raidallinen, mutta vaaleammassa sävyssä.


Poikani hupparin ompelu jäi niille sijoilleen ja ryhdyin piirtelemään hupparikaavoja pienemmässä koossa. Ehdoton suosikkihupparikaavani on Ottobren See You Soon, harmillisesti siitä ei vain ole näin pientä kokoa. Selailin kaavalehdet läpi ja valitsin ensimmäisen äkkiseltään samantyyliseltä näyttävän kaavan, Drops (OB 4/2016). Tällä kaavalla ompelin keväällä myös hupparin siskontytölle, mutta isommassa koossa. Muistelin tuon hupparin olleen melko reilun  kokoinen, mutten ollut ihan varma olinko lähtenyt tuolloin tapani mukaan sooloilemaan ja tietoisesti pidentänyt kaavaa enemmän mekkomaiseksi. Päätin tällä kertaa pitäytyä kaavassa. Omaan silmääni hupparista tuli aika reilu 98-kokoiseksi. Vertasin sitä nimittäin tyttäreni 128-kokoiseen Addun huppariin, eikä kokoeroa ollut kovinkaan paljon. Sivusaumoja ommellessa niistin saumurilla aika reilulla kädellä leveyttä pois. Ompelu ilman sovituskappaletta on aina hiukan haastavaa. Toisaalta, jos huppari on liian iso, asia korjaantuu aika varmasti ajan kanssa.

Tuo pääntie näyttää tässä kaavassa kyllä aika reilulta, toivottavasti ei valahda kokonaan olkapäiltä. Huppukin vaikuttaa tässä Dropsissa jotenkin raskaammalta kuin tuossa lempparikaavassani See You Soonissa, jolla tuosta samaisesta raitaneuloksesta tein alunperin hupparin pojalleni. Resorin väri ei tässä aivan täydellisesti natsaa pohjaväriin, mutta riittävän lähellä kelvatakseen jämäkangashuppariin. Tuossa pojalleni ompelemassa raitahupparissa käytin aikoinaan valkoista resoria ja no... Huppari on ommeltu pari vuotta sitten, neulos itsessään on pysynyt tosi hyvänä ja on huppari edelleen käytössä, mutta alkujaan valkoiset hihansuut eivät todellakaan ole enää valkoiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti