sunnuntai 25. joulukuuta 2022

Jouluinen glögikakku

 
Blogini ei varsinaisesti ole mikään leivontablogi, eikä siihen taitaisi evääni riittääkään. Viime aikoina tosin suosituimmaksi yksittäiseksi blogitekstiksi on muodostunut äitini rusinakakkuresepti, jonka olen nimennyt Mummun herkkukakuksi, joten oletettavasti blogiani lueskelee myös leivonnasta kiinnostuneita henkilöitä. Ennen muuta blogini on kuitenkin muistikirja minulle itselleni, taltioin tänne vastaisuuden varalle käyttämäni käsitöiden kaavat, ohjeet ja tekniikat, välillä myös onnistuneimmat reseptit. Niin käsitöissä kuin leivonnassakin minulla on usein vaikeuksia pysyä yhdessä ohjeessa. Saatan aloittaa jollakin ohjeella tai reseptillä ja sitten lähden soveltamaan omiani. Resepteissä usein silmäilen erilaisia vaihtoehtoja ja lähden sitten yhdistelemään niistä fiilispohjalta jonkinlaisen uuden version. Joskus se kannattaa, joskus ei. Tällä kertaa kombinaatio osoittautui varsin toimivaksi, joten päätin kirjata sen blogiin muistiin. Kuvat eivät nyt ole mitään järisyttävän upeita, sillä alunperin ei ollut tarkoitus tästä edes blogipostausta tehdä, 9-vuotias tyttäreni räpsi kuitenkin valmiista kakusta juuri ennen tarjoilupöytään viemistä muutaman kuvan, näistä kännykkäräpsyistä valitsin postaukseen pari otosta.

Glögikakun pohjana käytin K-Ruoka -sivuston Mausteisen glögijuustokakun ohjetta, jota sitten fiilispohjalta soveltelin.

Pohja:

150 g piparkakkuja
60 g voita

Täyte:

3,3 dl kermaa
265 g Philadelphia tuorejuustoa (laktoositon)
100 g Viola maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
1 tl vanilijasokeria
1 tl kardemummaa
½ - 1 tl piparkakkumaustetta  
5 liivatelehteä
4 rkl mustaherukkamehua

Kiille:

5 liivatelehteä
1,5 dl vettä
2,5 dl glögitiivistettä

Koristelu:

tuore viikuna
granaattiomenan siemeniä
rosmariinin oksa

Valmistus:

  1. Murskaa piparkakut. Sulata rasva ja sekoita piparimurujen kanssa. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Painele keksiseos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin.
  2. Upota liivatteet runsaaseen, kylmään veteen ja anna liota vähintään 10 minuuttia. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri ja mausteet. Nostele kermavaahto juustoseoksen joukkoon. Kuumenna mustaherukkamehu. Liuota hyvin puristetut liivatteet mehuun yksitellen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Levitä täyte piparipohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
  3. Liota kiillettä varten liivatteita noin 10 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta 1 dl vettä kattilassa. Liuota hyvin puristetut liivatteet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana glögitiivisteen ja lopun veden joukkoon samalla sekoittaen. Anna seoksen jäähtyä hetken aikaa välillä sekoittaen. Lusikoi mehuseosta puoliksi hyytyneen kakun päälle erittäin varovasti, jotta juustotäyte ei sekoitu. Hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli. Koristele glögijuustokakku juuri ennen tarjoilua viikunalla, granaattiomenan siemenillä ja pienellä rosmariinin oksalla. Itse laitoin rosmariinin oksan halkaistun viikunan päälle, sillä en halunnun rosmariinin voimakkaan maun imeytyvän kiilteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti