sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Ballerinat


Aikoinaan näin kummitytölläni tällaiset sukka-kenkä -yhdistelmäsukat, taisivat olla henkkamaukasta ostetut. Ihastuin kuitenkin ideaan niin paljon, että pakko oli kokeilla tehdä itse, vaikka tuolloin minulla ei vielä edes ollut tyttöä, jolle töppöset tehdä. Ohjeen improvisoin omasta päästä, mutta sukista tuli todella hyvät -yhdet harvoista, jotka tyttäreni jalassa ovat pysyneet. Nyt versiot nro1 ovat kuitenkin käyneet pieniksi, joten täytyi tehdä versio nro2.  Tarkkaa ohjetta en tuolloin pari vuotta sitten ylös kirjannut, mutta Ravelryyn olin suuntaa-antavat ohjeet laittanut ja samalla dokumentoinut kuvat tekovaiheista. Ihan ok lopputulos, vaikka versiossa nro1 onnistuin mielestäni kavennuksissa jotenkin paremmin, asettuivat nätimmin, tai sitten ovat vain sirommat, koska ovat pienempää kokoa. Varren voi pitää joko taitettuna tai suorana.


Tähän hieman siis suuntaa-antavaa ohjeistusta ja version nro 1 kuvia eri työvaiheista. Lankana Novitan Nalle, puikot nro 3. Varresta aloittaen 1 oikein, 1 nurin joustinneuletta suljettuna neuleena 36 silmukalla. Kun varren pituus on sopiva, joustinneuletta jatketaan kahdella puikolla (18s) tehden eteen läppä. Kun näkyvän "sukkaosan" pituus on hyvä, tehdään "läppään" vielä hieman lisää pituutta ainaoikein neuleena halutulla kengän värillä. Näissä punaisissa kengissä tein muistaakseni 10 riviä, mutta nuo harmaat ovat siis pienempää kokoa eli niissä vähemmän rivejä. Sitten poimitaan silmukat läpän sivusta ja neulotaan ne. Neulotaan sitten varresta ne kaksi odottamaan jätettyä puikkoa ja poimitaan silmukat läpän toiselta sivulta. Jatketaan suljettuna neuleena joka toinen kerros oikein, joka toinen nurin muutaman kierroksen ajan.

 Työn silmukat kannattaa jakaa siten, että kärjen ja kantapään silmukat ovat omilla puikoillaan, sivulla olevat omilla. Sitten aloitetaan kavennukset siten, että joka toisella kierroksella neulotaan sekä kärjen, että kantapään puikoilla ensimmäiset 2 silmukkaa nurin yhteen ja 2 viimeistä silmukkaa nurin yhteen. Lopulta silmukat loppuvat kärjen ja kantapään puikoilta.


Silmukat voi tällöin toki myös päättää ihan normaalisti ja ommella sitten nurjalta sauma yhteen. Itse käytin kuitenkin silmukoiden huomaamatonta päätösreunaa, johon löytyy ohjevideo Drops Designin sivulla, sauma siis neulotaan yhteen samalla kun silmukat päätellään. (Koska tässä tapauksessa silmukat ovat jo valmiiksi kadella vastakkaisella puikolla, voi videon katselun aloittaa kohdasta 1.40.) Päättelykerros tulee näyttämään oikeilta silmukoilta, eli päättelyä edeltävä kerros on nurja kierros. Tekniikka on hieman konstikas aluksi, mutta lopputulos on mielestäni sen arvoinen, sillä pohjaan ei näytä muodostuvan saumaa ollenkaan. Lopuksi "sukan" ja "kengän" reunasta poimitaan 4 silmukkaa ja neulotaan sopivanmittainen remmi ainaoikein neuleena. Halutessaan remmin kiinnityskohdan voi vielä viimeistellä napilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti