lauantai 12. elokuuta 2023

Parastettu mustikkapiiras

 
Syystä jota en oikein itsekään tiedä, käsitöiden tekeminen on viime aikoina ollut jollain tapaa nihkeää. Eipä ole siis tänne blogin puolelle kovin taajaan tahtiin postattavaakaan ollut. No ei tule käsitöitä nytkään, mutta tapana on ollut kirjata tänne itseäni (ja ehkä vähän muitakin) varten onnistuneet reseptit. Tällä kertaa onnistuin varioimaan mielestäni mielettömän hyvän mustikkapiirakan. 

Olimme isommalla porukalla mökkeilemässä ja olin pakannut kotoa mukaan hieman perusleivontatarvikkeita (sokeria, gluteenittomia jauhoja, leivinjauhetta ja vanilijasokeria), sillä tiesin, että mökin lähimaasto olisi tähän aikaan pullollaan mustikoita ja mielessä kyti mustikkapiirakan leipominen. Tapani mukaan kävin kaupassa ennen kuin olin ehtinyt selailla sopivaa reseptiä, joten täydensin mutulla leivontarepertuaariini munia, voita ja vanilijarahkaa. Vanilijarahkan viereen oli ilmestynyt uusi tuttavuus: vanilijakreemi, vieläpä laktoosittomana versiona. Nappasin senkin mukaani. Hetken mielijohteesta suuntasin myös maustehyllylle hakemaan kardemummaa. Eiköhän näistä aineksista yhden piirakan saisi varioitua.

Mustikkapiirakkareseptejä selaillessa silmiin osui Valion vaniljainen mustikkapiiras. Gluteenittomaan leivontaan sopi enemmän kuin hyvin, että pohja koostui pääosin kaurahiutaleista (joita ostin mökkireissulle kylläkin lähinnä aamupalaa ajatellen). Juoksevaa margariinia ei ollut, joten korvasin sen voisulalla - jauhoina käytin gluteenittomia jauhoja. Täytteen varioin aika lailla omannäköisekseni, sen mukaan mitä materiaaleja oli tullut mukaan napattua. Koska mökkiväkeä oli aika paljon, päätin leipoa pohjan suosiolla kaksinkertaisena isompaan vuokaan. Näin ollen myös täytettä sai olla reilusti. 

Piirakasta tuli menestys. Hankalin vaihe oli painella hieman tahmainen taikina vuokaan, mutta lopputulos oli erinomainen. Kaurainen pohja oli ihana! Gluteenittomaksi muunnellut tavalliset piirakkataikinat ovat aina vähän arvoitus, helposti pakkaa tulemaan liiankin hapertuvaa. Tämä oli rapsakka, mutta jämäkkä. Ja tuo maitohyllyn uusi tuttavuus vanilijakreemi toimi mustikan kanssa täytteessä täydellisesti. Ehdottomasti jatkoon!

Piirakasta tuli niin hyvää, että kotiin päästyä leivoin sitä heti uudelleen, joskin pienemmän version. Näin syntyi versiot 1 ja 2, joissa täytteissä hieman eri koostumus. Variaatio 1 on siis isomman seurueen (tai oman perheen isomman herkkunälän) kokoinen ja variaatio 2 tavallisen piirakkapohjankokoinen. 


Variaatio 1 isompaan vuokaan:

Pohja:

100g voita
1 dl sokeria
2 kananmunaa
n. 1,5 dl jauhoja (itse käytin Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria
7 dl pikakaurahiutaleita (tai tavallisia kaurahiutaleita)

Täyte:

n. 200-300 g mustikoita
1 prk vanilijakreemiä (Valio)
1 prk vanilijarahkaa
2 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl kardemummaa

Voitele reilun kokoinen vuoka (itse käytin isointa lasagnevuokaa).

Sulata voi. Sekoita sokeri voisulaan. Sekoita muut kuivat aineet keskenään. Yhdistä rasvaseos kuiviin aineisiin. Lisää kananmunat ja sekoita massa tasaiseksi. Mikäli massa tuntuu kovin tahmaiselta, lisää tarvittaessa vähän jauhoja tai kaurahiutaleita, jotta saat taikinan paineltua vuokaan. Vuokaan painelussa auttaa myös jauhotetut sormet.

Ripottele mustikat taikinan päälle. Sekoita loput täytteen aineksista keskenään ja kaada massa mustikoiden päälle. Paista 175 asteessa n. 35-40 minuuttia. Nauti sellaisenaan tai tarjoile vanilijakastikkeen kanssa.

Siihen pienempään vuokaan leipomaani oman perheen versioon ajattelin tuossa ensimmäisessä variaatiossa olevan liikaakin täytettä, joten järkeilin aluksi, että jätän vain täytteestä rahkan pois. Täytteen määrä näyttikin yhtäkkiä kovin knaftilta, joten hetken mielijohteesta päätin lorauttaa täytemassaan vielä pastakastikkeesta yli jääneen kerman jämän (tarkkaa mittaa en mitannut, mutta silmämääräisesti sanoisin lorauttaneeni täytteeseen noin desin verran kermaa). Toimi hyvin. Nyt täytteestä tule ehkä hitusen juoksevampi, mutta kananmuna hyydytti sen uunissa tasaiseksi. Tämä piirakkaversio oli melkeinpä parempi seuraavana päivänä jääkaappikylmänä, kun kermainen mustikkatäyte oli lähes hyytelömäinen.  

Variaatio 2 normaalikokoiseen piirakkavuokaan:

Pohja:

50g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
vajaa 1 dl jauhoja (itse käytin Sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta)
1 tl leivinjauhetta
½ tl vanilijasokeria
3,5 dl pikakaurahiutaleita (tai tavallisia kaurahiutaleita)

Täyte:

mustikoita
1 prk vanilijakreemiä (Valio)
n. 1 dl kermaa
1 kananmuna
½ dl sokeria
½-1 tl kardemummaa

Työskentelyohjeet samat kuin edellä.

Mustikkapiirakkani saavutti niin suuren suosion, että esipuberteetti-iän kynnyksellä olevat lapseni suuntasivat vapaaehtoisesti itse hyttysten keskelle marjametsään, jotta saisivat lisää mustikkapiirakkaa. Piti siis leipoa kolmas piirakka viikon sisään. Leivoin taas suosiolla tuon isomman version. En vain osaa päättää, kumpi täytevariaatio lopulta on parempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti