tiistai 14. heinäkuuta 2020

Åbo-mekko


Joskus kangasta täytyy hillota pitkään, jotta tietää, mitä siitä tekisi. Tämä Pilpon Åbo-trikoo on ostettu kauan sitten heräteostona Turun kässämessuilta. Muistaakseni näin sen silloin Hideaway-hupparina. Sellaista siitä ei koskaan tullut. Ja hyvä niin, sillä tykkään tästä nyt tosi paljon mekkona.


 Joskus mekkokaavaakin täytyy kypsytellä pitkään, jotta tietäisi, millaisesta kankaasta mekon haluaa ommella. Tässä yhdistyvät nuo molemmat jahkailut, kangas ja kaava. Pitkään olen ollut tekemäisilläni Ottobren (2/2017) Summer Party -mekkoa, mutta sitten se on aina jäänyt. Tavallaan jäi nytkin, vaikka tämä mekko Summer Partyn pohjalta onkin piirretty. Tein alkuperäiskaavaan niin paljon sovelluksia ja muunnoksia, ettei sitä voi ehkä pitää enää ihan samana mekkona.


Summer Party on suunniteltu joustamattomalle kankaalle vuorillisena. Minä tein mekon trikoosta ja jätin siitä heti kättelyssä pois vetoketjun ja vuorin. Kädenteiden huolittelua yksinkertaistin. Tuon pääntien kaarrokkeen halusin paksummaksi, modasin sitä näppituntumalla puolet leveämmäksi. Samalla tein hiukan muunnoksia takakappaleen olkapäihin ja etu- ja takakappaleiden kädenteille, joista  nostin hiukan kainalolinjaa (nämä muunnokset, koska levensin tuota pääntien kaarrokeosaa). Helmaa viilasin myös pidemmäksi. Kaikkien näiden viilausten jälkeen tein ensimmäisen koesovituksen nuppineuloin kasaan kyhätystä mekosta. Ensimmäinen koesovitus osoitti mekon teltaksi. Väljä se sai malliltaan ollakin, muttei mielellään puolijoukkueteltta. Kavensin sivuilta useita senttejä pois ja muotoilin samalla lantiolle hyvin loivaa kaarta. Alaosastaan jätin mekon alkuperäiseen leveyteen.


Työskentelyohjeita en seurannut alkuunkaan. Tai luin kyllä ne ja totesin, että ompelisin pääntiekaarrokkeen ihan omalla tavallani. Tiedä sitten oliko se yhtään helpompi tapa, todennäköisesti ei, sillä suunnitelmani muuttui ja muotoutui matkan varrella pariinkin otteeseen. Valmista kuitenkin tuli. Täysin virheetön mekko ei ole ja jos joskus teen vielä vastaavanlaisen mekon, toteutan ehkä joitakin asioita eri tavalla kuin nyt. Mutta kiva tästä silti tuli. 


Kankaana tuo kuosi alkoi jossain vaiheessa epäilyttää. Mekossa tämä Åbo-kuosi toimii kuitenkin tosi kivasti. Mitään jäätäviä kohdistuskukkasiakaan ei tällä kertaa putkahtanut esiin. Mekon malli on aika rento, mutta kuosi tekee siitä jotenkin fiinimmän. Yleensä varaan mekkoja varten reilun metrin kangasta, tähän malliin riitti kuitenkin hyvin metrin palanen.

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva! 😍M tein pari vuotta sitten vastaavan kaarrokemekon, muistaakseni piirtäen itse kaavat.. Tuo kaarroke oli koko mekon vaikein osuus! Kun jostakin löytyisi oikein kaava niin kokeilisin vielä toisenkin kerran.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta,tuon kaarrokkeen kanssa joutui eniten pähkäilemään.

      Poista