perjantai 8. tammikuuta 2021

Kässätavoitteiden aakkoset

Vuoden ensimmäiseksi postaukseksi ajattelin laatia itselleni kässätavoitteet tälle vuodelle. Erilaisia kässäbingoja näkyi viime vuonna useammassakin blogissa. Alunperin piti sellainen rustata itsellekin, mutta sitten luin Maaritsen blogista postauksen nimeltä Käsityövuosi 2020 aakkosin.  Postauksessa Maarit oli summannut vuoden varrella kertyneitä käsityöprojekteja ja käsityöharrastukseen liittyviä pohdintoja aakkosjärjestykseen. Siitä lähti ajatus laatia vuoden 2021 käsityötavoitteet bingon sijaan aakkosittain. 


***

A - Avainnauha itselle. Minulla oli työavaimissa vuosia itse virkkaamani avainnauha. Vuosien saatossa avainnauha kuitenkin kirjaimellisesti kului poikki. Kun sitten muutamaankin otteeseen olin kursinut avainnauhaa kasaan, päätin viime keväänä vihdoin tehdä uuden avainnauhan. Tai tein useampiakin, mutta nuo avainnauhat itse asiassa päätyivät poikani opettajalle ja eskarin tädeille kesämuistamisena. Kesäloman aikana piti sitten askarrella itselle uusi avainnauha. Kesä meni. Syksy meni. Avainnauhaprojekti ei edennyt.

B - Blå Blomma -kaavalla mekko tai tunika. Viime vuoden viimeisenä ompelutyönä sain ommeltua tyttärelle joulumekon, johon testasin itselleni uutta kaavatuttavuutta Blå Blommaa. Kaava sinällään ei ole uusi, sillä se on julkaistu jo vuoden 2016 ensimmäisessä Ottobressä. Tykästyin kuitenkin kaavaan ja pienin muokkauksin tällä mallilla on varmasti tulossa lisääkin ompeluksia. 

C - College-huppari. Tarkempaa visiota mallista tai kuosista ei vielä ole, mutta ehkä sellainen muotoutuu matkan varrella. 

D - Drops Designin neule. Viime vuonna tuli neulottua muutamiakin projekteja (pari pipoa, neuletakki ja villapaita) Drops Designin ohjeilla. Oikein muutakaan D-projektia ei nyt mieleen juolahtanut, mutta todennäköistä on, että tänäkin vuonna Dropsin Designin ohjeilla tulee ainakin jotakin neulottua.

E - Ei mennyt niin kuin Strömsössä -projektin pelastaminen. Tuo Ei mennyt niin kuin Strömsössä ei sinällään ole mikään tavoite, mutta tiedän näin tänäKIN vuonna jossain vaiheessa käyvän, joten oma taitolajinsa on onnistua pelastamaan jo kertaalleen läskiksi mennyt projekti vielä edes jollain tapaa siedettäväksi.

F - FoxBox-kuosin ompelu. Himoitsin Majapuulta pitkään okranväristä FoxBox-kuosia ja kun vihdoin sain tilattua sitä, iski se, mitä niin usein ihanille kankaille käy: En saa ommeltua kuosista mitään, kun en osaa päättää mitä siitä ompelisin, ettei vaan mene ihana kuosi pilalle! :D

G - Graafinen joku... Tästäkään ei ole vielä mitään tarkempaa visiota, ajatus ehkä muotoutuu matkan varrella. Graafinen osuus voi olla kuosi tai malli, saas nähdä!

H - Huivi. En tiedä miksen saa aikaiseksi aloittaa huivin neulomista! Langatkin olisi valmiina ainakin pariinkin eri huiviin, mutta työhön tarttuminen jumittaa. Pari vuotta sitten ostin itse itselleni lahjaksi Pirjo Iivosen Unelmien huivit -kirjan sillä ajatuksella, että NYT neulon sen huivin. Ja ei, en vain ole saanut aloitettua. Ehkä tänä vuonna, nyt kun tavoite on tänne kirjattu. 

I - Itse suunniteltu. Jotain omaa designia. Minkään valtakunnan valmista visiota tästä ei vielä ole, usein ajatus lähtee materiaalista. Ehkä näin tälläkin kertaa.

J - Jämälankaprojekti. Näitä tuppaa kertymään. Etenkin kasvivärjättyjä uniikkeja värieränössäköitä on jonkin verrankin. Ehkä näistä jotain.

K -Kalevala CAL -peitto valmiiksi. Edellisvuonna virkkasin äidilleni 70-vuotislahjaksi Kalevala-peiton kasvivärjätyistä langoista. Siitä tuli aika kiva ja paloja oli mukava virkata. Viime talvena aloitin Kalevala-peiton virkkaamisen myös itselle, mutta sitten loppui sinisävyiset värjätyt langat ja projekti jäi tauolle odottamaan lupiinien kukkimista. Lupiinipadat kyllä porisivat kesällä, mutta Kalevala-peittoprojekti ei ole silti viime kevään jälkeen edennyt. Jospa tänä vuonna saisin saatettua sen päätökseen.

L - Lempivaate. Tavoitteena onnistua ompelemaan, neulomaan tai virkkaamaan jotain sellaista, josta kehkeytyy lempivaate.

M - Murtautuminen mukavuusalueen ulkopuolelle. Tarkemmin määrittelemätön aihe tai aluevaltaus. Jotain sellaista, jossa joutuu haastamaan itsensä tai tottumuksensa, joutuu murtautumaan ulos tutusta ja turvallisesta. Mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen voi tarkoittaa haastavaa tekniikkaa tai yhtä lailla itselle ei niin tavanomaista visuaalista tyyliä.

N - Napituslistan ompelu. Tähän voisi melkein vetää viittauksen: "Katso kohta M". Joskus jostakin asiasta muodostuu ihmeellinen peikko. Minulle napituslistan ompelu on sellainen. Monet kerrat olen suunnitellut tekeväni perusteepparimalliin lisäilmettä ompelemalla pääntielle napistuslistan muutamalle napille. Useasti olen ollut jo viittä vailla aloittamassa. Mutta aina kun ryhdyn tutkimaan ohjetta napituslistan ompeluun, aivoni tuntuvat nyrjähtävän. Todennäköisesti projektia aloittaessa ja edetessä vaihe vaiheelta projekti ohjaisi itse itseään, mutta se aloittamisen vaikeus. Jospa tänä vuonna saisin viimein selätettyä tämänkin peikon.

O - Ohjeessa pitäytyminen. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta ei minulle. On einen verran taipumusta lähteä sooloilemaan ohjeista omille poluille. Harvassa taitavat olla ne tekeleet, joissa olen tyystin ohjeessa pitäytynyt -Tai jaksanut ne ohjeet ihan loppuun asti lukea. :)

P -Pellava-vaatteen ompelu. Materiaalina pidän pellavasta, mutta jostain syystä joustamattomien materiaalien ompelu jännittää. 

Q - Queen of Hearts -mekko. Viime vuonna aloitimme koulussani Sadun-päivän perinteen, jolloin koulun henkilökunta pukeutuu Sadun-päivänä joksikin satuhahmoksi. Viime vuonna ompelin itselleni Lumikki-asun. Projekti oli tosi hauska ja rooliasua ommellessa syntyikin jo uusi visio Liisa Ihmemaassa sadun Herttakuningattaren rooliasuun liittyen (osin siksi, että kangasvarastoissani sattuu lojumaan jouten värimaailmaltaan juuri tähän hahmoon sopivaa kangasta).

R - Räsymattokynttilä. Vuosien saatossa olen jemmannut erivärisiä kynttilänjämiä sillä ajatuksella, että jonain päivänä valan niistä raidallisia räsymattokynttilöitä. Tuo päivä ei ole vielä koittanut, mutta jospa tänä vuonna...

S - Sukat Tiinan Kuun suunnittelemalla ohjeella. Olen jo pitkään fanittanut Tiina Kuun suunnittelemia neuleita, Autioituu rannan talot -sukkamalli oli tavallaan ajatuksen tasolla työlistalla jo viime vuonna. Olin suunnitellut siihen jo itse värjäämistä langoista sopivan värinkin, mutta projekti jäi aloittamatta.

T - Tyhjennä varastoja. Lankalaihis, kankaidenostolakko... Yksinkertaisesti kuluta materiaaleja enemmän kuin ostat lisää. Vaikea tavoite.

U - Uusi tekniikka. Täysin uusi aluevaltaus tai vanhan tuttu juttu kokonaan uudella tavalla.

V - Villapaita itselle. Vietimme tänä vuonna henkilökunnan pikkujouluja vähän erilaisissa merkeissä kuin yleensä. Pukukoodina oli viileään varautuminen, rento ja lämmin vaatetus. Tajusin tuolloin, etten taida  omistaa enää yhden ainuttakaan villapaitaa! Erinäisiä neuletakkeja kyllä, mutta en ainuttakaan varsinaista villapaitaa!

W - Woo! Jotain josta tulee tosi hyvä fiilis. Jotain, joka onnistuu yli odotusten tai jonka tekeminen on muuten vaan huikean kivaa. 

X - XL-kokoinen tekele. Vaate XL-koossa tai isotöinen projekti, joka on työmäärältään XL-tasoa.

Y - Yksivärinen mekko. Tykkään käyttää yksivärisiä mekkoja, mutta jostain syystä ostoskoriini tuppaa livahtamaan useasti erilaisia kuosikankaita. Tavoitteena on ommella vaihteeksi kokonaan yksivärinen mekko.

Z - Zzzz... Pitkään horrosvaiheeseen jumittaneet keskeneräisen projektin loppuun saattaminen.

Å - Åbo-mekon kaavan työstäminen. Viime kesänä ompelin Pilpon Åbo-kuosista mielestäni aika kivan mekon. Kaavapohjana käytin Ottobren Summer Partya, mutta tein tuohon kaavaan niin paljon muunnoksia, että sitä ei enää voi pitää ihan Summer Party -mekkona. Nimesin mekon Pilpon kuosin mukaan Åbo-mekoksi. Osa noista muunnoksista on jo piirtämääni kaavaan tehty, mutta aika paljon muokkasin kaavaa vielä ompeluvaiheessakin. Jos siis haluaisin (ja haluankin) joskus vielä tehdä toisen mekon tällä mallilla, nuo tekemäni muunnokset täytyisi päivittää kaavaan.

Ä - Äidille itse tehty lahja. 

Ö - Öttikselle kaveri. Olemme lasten kanssa ommelleet yhteisprojekteina tilkuista tehtyjä pehmoleluja. Tyttäreni antoi ensimmäisen tilkkupehmonsa nimeksi Öttis. Tilkku-Öttiksen myötä tyttäreni pääsi taannoin myös Yle Oppimisen käsitöiden tekemistä käsittelevän artikkelin kasvoksi. Öttisten ompelu ja suunnittelu on hauskaa yhteistä tekemistä lapsen kanssa.


Tässä olisi nyt sitten aika monenlaista tavoitetta asetettu tälle vuodelle. Saa nähdä moniko niistä vuoden varrella toteutuu. Tosin kohdat eivät välttämättä poissulje toisiaan eli yhdellä projektilla voi periaatteessa saada täytettyä useammankin kohdan.

2 kommenttia: